Anekdotes

Wat Hollander-eigenaars zoal met hun hond meemaken. Geplukt uit o.a. het clubblad van de Nederlandse Herdershonden Club, het blaadje van de Stichting Samenwerkende Fokkers van de kortharige Hollandse herder, en diverse persoonlijke mededelingen. Misschien dat ik hier later nog meer aan toevoeg en het dan evt. in rubriekjes verdeel.

* Twee 'heren' denken meneer H. eventjes te beroven, op een warme zomernacht. Op een fluitje van meneer H. komen Floor en Gijs uit de bosjes tevoorschijn. Zij lusten wel een hapje boef! De overvallers zoeken een goed heenkomen op een schakelkast van de electriciteit..... meneer H. gaat erbij op een bankje zitten en vraagt een langskomende vriend of die soms nog bier in huis heeft. Ze hebben gezellig bier zitten drinken en tot in de kleine uurtjes van het uitzicht genoten: twee letterlijk 'op de kast gejaagde' rovers, met twee waakzame honden eronder.

* We hoeven onze katten niet meer te verbieden om aan de meubels te krabben. Dat houdt Kara wel voor ons in de gaten en zij geeft de betreffende kat op z'n donder. Dit leidde wel tot enig onbegrip op het logeeradres, waar de kat nietsvermoedend aan de officiŽle krabpaal stond te klauwen en Kara op z'n nek kreeg.....

* 's Avonds moet Lara altijd bij mij op bed slapen, heel strak tegen me aan en met het hoofd op het kussen, en dat is elke avond hetzelfde. Als ik 's middags uit school kom zit ze meestal al te wachten, en ze springt me dan ook bijna omver. Als ik dan op een stoel ga zitten dan klimt ze op de stoel, boven op mij en gaat dan kaarsrecht met de poten om m'n nek op schoot zitten. En dan begint ze je hele gezicht af te likken en bijt dan stiekum in het puntje van je neus.

* "Mag ik een foto van uw hond maken?" werd mij weleens op een tentoonstelling gevraagd. Dan had ik een trucje om hem mooi te laten staan: ik maakte het eind van de lijn ergens aan vast, liep een eindje weg en riep: Foei Joepie! Stoute hond! "Wat denk je wel, ik doe toch niks" dacht Joep dan, en richtte zich, verontwaardigd brommend, op in die mooie stoere pose die fotografen zo graag zagen....

* Diezelfde Joep was later, op hoge leeftijd, niet meer zo goed ter been. Hurken bij het doen van een hoopje werd moeilijk..... maar denk maar niet dat hij van iemand hulp wilde aannemen! Een keer verloor oude Joep zijn evenwicht en zakte smadelijk onderuit in z'n eigen net gedraaide bolus. En wilde vervolgens, nijdig, niets weten van z'n baas, die deze 'afgang' eigenlijk niet had moeten zien....

* Eigenlijk forceert Lotje (ruim 10 jaar) zich soms een beetje. Maar ja, ze wil en zal niet onderdoen voor haar twee achterkleinzoons als die aan het rondrauzen zijn. Als ze het te gek maken gaan ze op hun rug, zo groot als ze zijn. Stokken in het water gooien voor het stel durf ik niet meer, ze zijn laatst bijna verzopen. Bram wilde, al zwemmend, zijn stok niet aan oma afgeven. Ze gingen samen kopje onder en net toen ik serieus begon te denken "moet ik er bij springen, ze verdrinken" kwam Bram proestend weer boven en zwom zonder stok naar de kant......denk maar niet dat Lotje het eerst zou loslaten! En dat terwijl ze verder helemaal niet zo bijzonder gek met stokken is; maar gezag moet er zijn, nietwaar.

* Wanda was en bleef doodsbenauwd voor het drukke verkeer op straat, wat we ook deden om haar eraan te laten wennen. Wij wonen in de stad aan een drukke straat en vonden het zielig voor haar. We vonden een nieuw, rustiger thuis voor haar op het platteland. Daar had ze het naar haar zin; ze ging alleen schielijk naar binnen als er een vliegtuig overkwam! Ze heeft daar trouwens ook werk gevonden: op een dag kwam de buurman vragen of hij de hond even mocht lenen om hem te helpen bij het verweiden van de schapen. "Dat heeft ze toch nooit geleerd", zeiden haar eigenaars, maar volgens de buurman hoefde dat ook niet en kon dit soort honden dat wel vanzelf. Dat bleek in haar geval ook inderdaad zo te zijn. Sindsdien lag zij, als het maar even kon, in de wei bij 'haar' kudde en ze heeft de buurman nog vaak mogen helpen.

* Hip gaat mee ter jacht, is 'n pracht verloren-apporteur, apporteert eenden hoe ver ook in het water, zoekt 'n patrijs uit onontwarbare boschjes, en staat zelfs prachtig, ten minste voor eenden, fazanten, hazen en konijnen. Patrijzen wijst hij een beetje te laat aan. Geleerd heb ik hem het jagen eigenlijk nooit. Op een onzer wandelingen wees hij prachtig 'n eend aan en toen heb ik hem maar eens 'n keer meegenomen ter jacht. Hoewel bij onzen jachtopziener onze eigenlijke jachthond ook nog is, neem ik Hip altijd mee als ik alleen of hoogstens met 2 geweren voor de voet jaag. Vroeger heb ik Hip ook nog gedresseerd als politiehond, ook dat deed hij goed, evenwel na zijn eersten jachtdag oefende ik nog 'ns met den boef. Hij deed het prachtig maar toen de boef al schietende vluchtte en ik hem Hip achterna wou sturen ging hij op zoek naar wat er toch geschoten zou zijn.

* Dit is al onze tweede Hollander als jachthond. Hij staat goed voor, hij apporteert graag en wat ook fijn is: hij gehoorzaamt beter dan de honden die meestal voor de jacht worden gebruikt. Als mijn kameraad en ik onze jachtspullen aantrekken dan is Laica al door het dolle heen. Het hele jachtseizoen ging zij elke week wel een paar keer mee en als zij wel eens niet mee kon dan ging zij nog een hele tijd in de mand liggen brommen.

* Sarah kijkt altijd samen met mijn man op de bank naar de atletiekwedstrijden op tv. Als het startschot klinkt, schiet zij van de bank af!
Beruchte kattenmepster als zij is, bleek ze tot onze stomme verbazing op het oppasadres gezellig samen met de kat des huizes op de bank te liggen en deze zelfs te poetsen.

* Vreemde mannen zijn bij voorbaat vogelvrij verklaard. Tika gaat als een Hulkje, alle rugharen overeind, tot de aanval over. Het slachtoffer blijft geen andere keus, dan het dak van zijn auto op te zoeken. Goede kennissen worden enthousiast gebombardeerd, getorpedeerd, afgekloven, geknipt en geschoren. Op regenachtige dagen als speciale attraktie een gratis modderbad. Service van de zaak...

* Zoef kon van binnenuit een gesloten paardestal openmaken. Haar bazin heeft er wat weddenschappen mee gewonnen!

* Cleo kan alle deuren in huis openmaken. Of ze ze ook weer netjes dicht doet? Jawel hoor, daar heeft ze mij een keer mee buitengesloten; en toen is ze op d'r gemak alle eetbare waar gaan verorberen die binnen haar bereik was.

 

* Nero: Ze waren vergeten MIJ een bakje vla te geven! Nou, dan help ik mezelf wel..... (foto: fam. vd Zee)

 

Terug naar pagina 'meer over..'

Terug naar hoofdpagina