Streepjes in zwart-wit

logboek 2022 van het Fotoarchief Hollandse Herdershonden.

 

Daar zijn we weer. Het is nu november 2022 en ik pak het bijhouden van het logboek weer op. De afgelopen tijd heb ik er wat berichten over op facebook geplaatst, met de hashtag #werkenvoorhetarchief.

Wat heb ik zoal gedaan dit jaar:

- in januari, februari en april meegeweest met groepswandelingen voor Hollandse herders en een paar honden op de foto gezet. Deze wandelingen worden georganiseerd via facebookgroep https://www.facebook.com/groups/418048393193097

- in april was tevens de voorjaars-nestendag van de NHC, voor het laatst op het oude URV-terrein in Utrecht-Zuilen. Mooi weer erbij en de meeste honden op de foto, maar helaas toch weer een paar gemist: maar liefst anderhalf korthaarnest en één van de losse inschrijvingen. Jammer dat het archief zo lacunes oploopt. Mensen, als je toch op een nestendag bent: laat je hond meteen even op de foto zetten voor het archief. Dat is niet hetzelfde als de digifoto's voor de NHC-site, die in de ring gemaakt worden.

Ook in april: naar Nijmegen geweest om bij een fotowinkel aldaar de voorraad film aan te vullen. Dat was even bijzonder boodschappen doen: de eigenaar van de winkel was er niet, en zijn vrouw wist er niet zoveel vanaf. Met spieken op de website voor de prijzen, en telefonische coaching voor het gebruik van het pinapparaat, is de aankoop toch gelukt. Er kunnen weer heel wat honden op de foto.


- Mei begon op de eerste dag al goed: naar Culemborg geweest en een bejaarde korthaar op de foto. Hond was voorzover ik weet nooit op een keuring of clubdag geweest. Staat nu gelukkig wel in het archief. Op deze plek nogmaals het verzoek: heb je een (oudere) hond die nog niet in het archief staat, laat het even weten en ik kom naar je toe.

Het weekend daarop vond het jaarlijkse hondensporttoernooi voor Hollandse herders plaats, onder de vlag van de WDSF. Deze keer in Västerås in Zweden. Dat is dan meteen mijn vakantie. Drie dagen bezig geweest, en op 1 hond na die voortijdig naar huis ging staan alle deelnemende honden erop, plus nog een fiks aantal honden van toeschouwers. Naast de wedstrijden is zo'n weekend ook een "Hollandertreffen", zoals dat zo mooi in het Duits wordt genoemd.

Ik zal eerlijk zeggen dat het verder verwerken van de foto's momenteel weer wat achterloopt, dus ben ik momenteel (november) nog met foto's van dit weekend bezig. Wie iets besteld heeft: het komt heus, maar duurt nog even. Hier een beeld van de drooglijn, met foto's uit Västerås, afgedrukt begin oktober:

 

De rest vertel ik wel zodra het afdrukken weer wat gevorderd is. Reacties en bezoek blijven welkom.

 

aanvulling:

Het is nu al januari 2023. Ik zal even snel verder opschrijven waar ik vorig jaar nog meer geweest ben:

 in mei, twee weken na Zweden, ging de reis naar Frankrijk voor het voorjaarsweekend van de rasvereniging aldaar. Meestal ga ik alleen naar het najaarsweekend, maar het voorjaarsweekend was nu zo noordelijk, vlak bij de grens met België, dat ik van de gelegenheid gebruik gemaakt heb. Tientallen Hollandse herders, zowel voor de gedragstesten als voor de exterieurkeuring. Zonnig weekend, maandag bij de thuisreis sloeg de regen weer toe. Daar hebben we dan mee geboft.

Een paar dagen daarna was het hemelvaartsdag. Eens in de twee jaar is er dan in Nederland een speciaaltentoonstelling voor de rasgroep herdershonden, de zogeheten Joe Kat-show. Hiervoor naar Arnhem geweest en enkele nieuwe honden op de foto.


- Juni: naar Almere voor de jaarlijkse clubdag van de VVHH. Zoals gewoonlijk een gemoedelijke sfeer en weer heel wat jonge honden nieuw in het archief.

Naar Zeeuws-Vlaanderen, waar een oude bekende een nest korthaarpups heeft van 7 weken. Nachtje blijven slapen en pups op de foto.

Clubmatch van de NHC, voor de eerste keer op het nieuwe URV-terrein in Utrecht. Mooi terrein, weer links en rechts geoogst voor het archief.


- Juli: hondententoonstelling in het buitengebied tussen Nieuwegein en Houten. Hier kan ik op de fiets naartoe. Behoorlijke inschrijving van Hollandse herders, er zijn diverse buitenlandse exposanten gekomen waarvan enkele wel heel succesvol zijn: resp. beste koppel, en beste van de herdergroep. Weer wat nieuwe honden erbij voor het archief.

Naar de Raad van Beheer in Amsterdam, verder met de oude catalogi. Zie ook historiepagina

En toen kwam er een nieuwe hond in huis. Een herplaats-ruwhaarteef van 6 jaar. Uit Duitsland opgehaald, de Zwitserse fokster en ik zijn elkaar tegemoet gereisd. Hier een plaatje van twee weken na haar aankomst:

 Inmiddels heeft ze een wat betere wandelconditie gekregen. Daar kwamen de bejaarde vorige eigenaars niet meer zo aan toe, vandaar dat ze hiernaartoe verhuisd is.
Ze heet Aloha Käkou to Jeannie Chesser, roepnaam Jinte.
Op dit hondenforum schrijf ik nu en dan iets over haar: https://www.eenhondenleven.com/viewtopic.php?t=3528

      

 

 

 

 

 

 

 

 

En ook in juli kwam (eindelijk) de nieuwe versie uit van mijn boekje over het exterieur van de Hollandse herder. Met ruim 300 foto's, dat is dus ongeveer 1 procent van het archief. Meer hierover op deze pagina

- Augustus: aankoop van wat oude boeken en tijdschriften, hopelijk gaan deze nog het een en ander aan gegevens over het ras opleveren. Zie ook historiepagina

- September: nestendag van de NHC in Utrecht. Hele dag regen deze keer, toch nog het merendeel op de foto voor het archief.

De week daarna was het najaarsweekend van de Franse rasvereniging ABNF. Maar liefst 90 Hollandse herders ingeschreven voor de clubmatch, en ook weer enige tientallen voor de gedragstesten. Zaterdag op de testdag goed weer gehad en menige hond op de foto; gelukkig maar, want zondag hoosde het een groot deel van de dag. Gelukkig waren de keuringen deze keer binnen in een hal. Tussendoor een paar mensen mee naar buiten gevraagd voor wat foto's op het erf. Verder in verenigingskraam gestaan en boekjes verkocht. Al met al weer geslaagd en produktief weekend.

- In oktober en november nog wat afgedrukt, zoals hierboven al vermeld, en nog een keer naar de kynologische bibliotheek in Amsterdam geweest.

 

Dat was even in vogelvlucht de activiteit van het afgelopen jaar. Boekje is her en der goed ontvangen. Bezoek aan het archief is nog steeds niet wat je zou verwachten, hopelijk wordt dat in 2023 wat meer.

 

 

Terug naar fotoblog

 

Terug naar hoofdpagina