Logboek 2023 van het Fotoarchief Hollandse Herdershonden.
Over de eerste maanden van het jaar valt weinig te melden. In april komt het activiteitenseizoen op gang, ik ben weer bij een en ander aanwezig geweest.

Eerst een weekje Roemenië, een land waar ik nog nooit eerder geweest was. Daar vonden in het paasweekend de jaarlijkse kampioenswedstrijden van de WDSF plaats. Niet in alle sporten was de opkomst even groot, maar toch was er al met al een redelijk aantal honden aanwezig uit diverse landen. 

Het weekend daarop bleef ik dichter bij huis: de voorjaars-nestendag van de NHC in Utrecht. Half uur fietsen bij mij vandaan. 
Het fotograferen van de honden was deze keer heel gunstig georganiseerd: een vast punt waar iedereen zich meldde voor de digitale foto's voor de clubsite, en daarna konden ze meteen door naar mij voor het archief. Dat kunnen we wel vaker zo doen.

Mei begon met een puzzelwandeling in de buurt van Blaricum, georganiseerd door de VVHH. Met Jinte (mijn ruwhaar) meegelopen. Nadat we de finish bereikt hadden ging Jinte even aan een boom en kon ik vijf nieuwe honden vereeuwigen voor het archief.

De week daarop weer eens een huisbezoek. Een hoogbejaarde langhaar in de buurt van Zoetermeer.  Vroeger deed ik veel meer van die huisbezoeken, maar toen waren er ook minder evenementen in binnen- en buitenland.  (Wie heeft er nog meer een oude hond die nog niet in het archief staat? Meld het even op pq@lombok.nl en we maken een afspraak.)
Het weekend daarna was er iets nieuws: een dag op de windhondenrenbaan in Lelystad, speciaal voor Hollandse herders. Sommige honden gingen heel gedreven de baan rond, andere waren wat minder gemotiveerd. Van de vijftig inschrijvingen ('t was volgeboekt) waren er veel oude bekenden, maar ook wat nieuwkomers die natuurlijk op de foto gingen. Helaas toch eentje gemist, die komt een andere keer hopelijk nog. 
Leuke goed georganiseerde dag. Jinte heeft het rustig vanaf de zijlijn bekeken, haar dagprogramma leek me met de reis ernaartoe en weer terug al vol genoeg. 

Juni begon met de clubmatch van de NHC in Utrecht. Meer dan 100 honden ingeschreven, waarbij een hoop bekenden en wat nieuwe. Verdeeld over drie ringen (kort-, ruw- en langhaar) had ik overal wat te doen. Sommige honden kon ik in de ring op de foto krijgen, van andere was de eigenaar bereid om ze apart nog even te laten poseren. 
Jinte deed niet mee, maar was er wel bij en had nog een leuk weerzien met haar fokster uit Zwitserland. 
Het weekend daarna hield de VVHH haar clubdag in Almere. Beide verenigingen vieren dit jaar een jubileum: de NHC bestaat 125 jaar en de VVHH 30 jaar. Er waren hier ruim 40 honden ingeschreven, voor deze club een flink aantal. Zo'n 20 kortharen op de foto gezet, en als sluitstuk van de keuringen nog zelf met Jinte meegedaan. Ze kreeg een positief verslag. 
Twee weken later: weer in Utrecht de hondententoonstelling "de Nationale", speciaal voor de Nederlandse hondenrassen. Hier stuitte ik op een moeilijkheid: de organisatie leek het "handig" om geen catalogus te laten drukken. Er was een site op internet met de inschrijvingen, en je moest maar zelf een smartphone of tablet meenemen, met eigen internetabonnement, om op die site te kunnen kijken. Daar heeft de gewone mens die via de computer thuis op internet kijkt niet zoveel aan. Sterker nog, die wordt dus in feite geweerd van een hondententoonstelling. Waar zou dat goed voor zijn??
Afgezien van het feit dat ik geen mobiel internetabonnement heb, is het ook niet handig als je de nodige aantekeningen wilt maken, en kunnen afstrepen welke honden je hebt gehad. Daar heb je toch een boekje voor nodig.  Smartphonehobbyisten hebben blijkbaar niet zoveel benul hoe het werkt in de gewone wereld.
  De site met de inschrijvingen was bereikbaar vanaf anderhalf uur voordat de keuringen begonnen. Ik redde het nog net om thuis de pagina's met de Hollandse herders uit te printen en toen met Jinte op pad te gaan. Achteraf bleken we nog op tijd te arriveren voor de keuringen, en had ik haar wel kunnen inschrijven. Maar daar had ik het nu maar niet op gewaagd. Ze was dus ter opluistering aanwezig, en ik heb anderhalf filmpje volgeschoten op deze zonnige dag. Het afdrukken en verder verwerken van de foto's komt er op eigen tempo achteraan. In mei/juni van dit jaar hing o.a. het volgende aan de drooglijn:
 
 
clubdag in Frankrijk, mei 2022


 
clubdag VVHH, juni 2022


  
clubmatch NHC, juni 2022Bovenstaande heb ik eind juni 2023 geschreven. Voor wie foto's besteld heeft: het komt heus, maar kan even duren.
De mensen die tot nu toe hun hond hebben laten poseren: dank daarvoor!

Reacties en bezoek blijven welkom. Kom op mensen, zit niet alleen maar naar je computerscherm te staren maar laat eens wat van je horen! Heb je een hond die nog niet in het archief staat, of oude foto's, of wil je het allemaal eens komen bekijken? Maak een afspraak via pq@lombok.nl .

Juli

OPROEP

Onlangs had ik met enig zoekwerk naaste familie gevonden van een fokker uit de jaren '60. Vol verwachting deze persoon opgebeld. Wat hoor ik..... "Als ik nog iets tegenkom zal ik het voor u bewaren. Ik ben aan het verhuizen en heb al een boel weggegooid."
Kijk mensen, dat is nou zo zonde. Dat is historisch materiaal dat niet meer terugkomt.
Wil je oude Hollandse herder-spullen kwijt waar je niets meer mee doet? Of ken je iemand in die situatie? Meld het even bij het archief pq@lombok.nl of 030-2963945 en ik kom het ophalen.
Heb je oude foto's, antieke stambomen van vroeger, e.d. die je níet kwijt wilt: neem dan ook contact op en ik kom het overfotograferen zodat er een kopie in het archief is.  Zegt het voort!
 

Terug naar fotoblog

 

Terug naar hoofdpagina