Forumarchief (1)

 

7-8-2000 Name: Joke van Zuylen Subject: hollandse herders Email: stagge@euronet.nl Hoi Pauline, Wat goed dat je zoiets hebt opgezet. Aan de andere kant is het natuurlijk ook heel prettig dat de Hollanders niet massaal herplaatst hoeven te worden zie sommige enorme lijsten met rashonden! Ik ben benieuwd of op dit berichtje nog commentaar komt.Groetjes, Joke en een poot van Sifra van de Strooming en Bouke van de Northgohof (twee kortharige Hollandse Herders)

5-9-2000 Name: Thea Peters Subject: Mijn hollanders Email: thea@novi.net Hallo, Hartstikke leuk deze site. Ik heb heel veel plezier met mijn hollanders die aanhankelijk trouw en zeer waaks zijn. Vanaf het eerste moment van pup af aan ben ik eraan gehecht. Ik zou ze niet graag willen missen. Vooral Aura (vd Vastenow) waar ik mee sport is erg aan mij gehecht en laat me geen moment uit het oog. Groetjes Thea

9-9-2000 Name: Artina Linnenbank Subject: Kelly ook een Hollander. Email: Artina.Linnebank@12move.nl Even voorstellen, ik Artina en myn trouwe viervoeter heet Kelly. Kelly is een korthaar h.herder,waar ik heel veel plezier mee beleef. Zy heeft geen stamboom,maar dat zou je niet zeggen zo mooi is ze. Maar voor my is het karakter erg belangryk. Ik zit met haar op behendigheid en gehoorzaamheid, wat we samen heel leuk vinden. ik wil ook nog even reageren over de herplaatsing van hollanders. Een heel goede zaak.Groetjes Artina en een poot van Kelly

15-10-2000 Name: de Snayer Subject: hollandse herder Email: jeannettede_snaijer@hotmail.com Mijn ouders hebben een Hollandse herder die vreselijk stinkt . Zijn anaalklieren zijn pas uitgeknepen maar hij stinkt nog steeds. Mijn moeder denkt dat het iets met het verharen te maken heeft. Het is niet zomaar een sterke hondenlucht, maar echt een vreselijke lucht die hij bij zich heeft. Wie herkent dit

16-10-2000 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: hollandse herder met luchtje Email: pqvvliet@solcon.nl Hoi Jeannette, Geef eens wat meer aanknopingspunten als je wilt? is het een lang- kort- of ruwhaar; als het een ruwhaar is, is/wordt-ie dan wel goed getrimd; is er ook zichtbaar iets met de vacht/huid aan de hand (dof haar, huidschilfers, likken); hoe oud is de hond; stinkt-ie bij iedere verharing zo; helpt wassen, en zo ja, voor hoe lang; is er verder iets veranderd zoals bijv. ander voer, andere leefomstandigheden of wat dan ook? enne....het klinkt misschien heel melig... maar hij rolt niet ongemerkt in iets smerigs?

21-10-2000 Name: de Snayer Subject: Re: Re: hollandse herder met luchtje Email: jeannettede_snaijer@hotmail.com Het is een korthaar. Zijn vacht voelt 'vettig' aan. Na het wassen wordt het niet beter. Verder is hij gezond, hij stinkt niet uit oren of bek, hij krijgt eigenlijk alleen brokken met soms wat vlees te eten. Hij is verder supergezond; heeft veel lichaamsbeweging, verder niets fout. m.v.g. Jeannette

(Noot van Pauline: in januari 2001 kwam ik op het forum op honden.nl een lijstje met mogelijke remedies tegen en heb dit prive aan Jeannette doorgegeven. Het stinkprobleem was inmiddels gelukkig min of meer verholpen met een speciale shampoo. )

27-12-2000 Name: Pauline van Vliet Subject: gevaarlijke honden, verbod terecht? Email: pqvvliet@solcon.nl Wat vinden jullie van de plannen tot het verbieden van "gevaarlijke rassen"? Binnen Hollandse herder-gelederen wordt daar verschillend over gedacht. Er zijn mensen die vinden dat je je daar, als hondenliefhebber in het algemeen, zoveel mogelijk tegen dient te verzetten; mede uit eigenbelang, omdat het anders een kwestie van afwachten is voordat zo'n regeling wordt uitgebreid en wij daar met onze Hollandse her ders net zo goed de dupe van zouden kunnen worden. Ik heb echter ook al van iemand met een Hollander gehoord dat hij het juist een prima idee vindt om die "gevaarlijke rassen" aan banden te leggen. Wat vinden de bezoekers van deze site ervan? Graag jullie mening!

7-1-2001 Name: katinka Subject: karakter hollanders Email: katinka31@hetnet.nl Hallo allemaal. Ik heb zelf nog geen hond, maar dit jaar zal er waarschijnlijk wel een bij ons komen. Mijn voorkeur gaat uit naar een hollandse herder. Nu heb je natuurlijk de 3 haarvarieteiten en daar wil ik wel wat meer over weten. Is er nog karakterverschil tussen de 3 haarvarieteiten.

17-1-2001 Name: Tony Heer Subject: Re: gevaarlijke honden, verbod terecht? Email: heera@pzh.nl Ik ben het er mee eens dat gevaarlijke honden aan banden moeten worden gelegd, maar dat tegelijkertijd naar de oorzaak van dat gedrag gekeken moet worden. Zodra de baas of fokker schuldig is aan dat gedrag dan zal hij/zij daar voor verantwoordelijk moe- ten worden gesteld. Maar ja, wat is gevaarlijk? Een hond die mensen bijt als hij de kans krijgt of de hond die een keer een kind corrigeert omdat het zijn oren aan elkaar heeft geniet? Het verbieden van "gevaarlijke rassen" vind ik echter onzinnig en leidt alleen maar tot "duitse" toestanden. Als het "aantal bijtincidenten per ras" een maat is voor "gevaarlijk", waarom wordt de Mechelse herder dan niet genoemd? Ik denk dat de minister onder druk een (politieke) daad moest stellen met als gevolg dat de voorstellen van kynologisch Nederland (MAG- test) min of meer in de prullenmand is verdwenen. Ook denk ik dat het een maatschappelijk probleem is. Men accepteert steeds minder van elkaar en dus ook van honden. Een en ander wordt ook gevoed door bijvoorbeeld het hondenbeleid van gemeenten en organisaties als Natuurmonumenten. Steeds meer gebieden worden voor honden ontoegankelijk. Maar honden moeten kunnen rennen en spelen om hun energie kwijt te raken. Kan dat niet dan worden ze onhandelbaar met alle gevolgen van dien. Ik verwacht dus dat, mocht er zich weer een incident voordoen, de minister met strengere maatregelen zal komen. En als er op europees niveau regels worden gesteld dan vrees ik het ergste voor onze geliefde Hollander.

19-1-2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: karakter hollanders Email: pqvvliet@solcon.nl Hoi Katinka, ik hoor wel mensen zeggen dat er een heel verschil is tussen de varieteiten maar ik vraag me dan altijd af op hoeveel honden ze dat baseren. Dat gaat dan zo van: ik heb een korthaar en en langhaar, die zijn verschillend van karakter en dus is DE korthaar anders dan DE langhaar. Nou, dat is dus wel erg kort door de bocht. Binnen elke varieteit heb je individuele verschillen. Wat bij jou past ligt eraan wat jij voor iemand bent en wat je zoal wilt gaan doen met je hond. Zelf heb ik geen voorkeur voor een bepaalde haarsoort, ik heb eerst een korthaar gehad en toen die dood ging wilde ik weer "een Hollandse herder" en de vachtsoort maakte niet uit. Het werd een ruwhaar die een nieuwe baas moest hebben. Ik geloof dat de meeste mensen die strikte voorkeur voor een bepaalde varieteit hebben, die baseren op uiterlijk wat ze al of niet mooi vinden en niet zozeer op karakterverschillen tussen de varieteiten. Belangrijker dan 'de reputatie van een varieteit' is het karakter van de ouders van je pup, en als je een oudere hond neemt: van de hond zelf. Kijk ook eens op de 'agenda' pagina of er iets bij jou in de buurt is, zodat je wat Hollandse herders in het echt kunt ontmoeten en met hun bazen kunt praten.

9-2-2001 Name: katinka Subject: Re: Re: karakter hollanders Email: katinka31@hetnet.nl Bedankt Paulien voor je reactie. Ik dacht dat er wel verschil in karakter zou zitten omdat ze voor bijvoorbeeld politiewerk altijd de kortharen nemen. Dus ik dacht dat die misschien wat feller ofzo zouden zijn dan de langharen of ruwharen.

11-2-2001 Name: cvdbrand Subject: Re: Re: gevaarlijke honden, verbod terecht? Email: cbrhar@yahoo.com Er is wel even een verschil tussen herders (en andere rassen) die eeuwenlang samenlev en met de mens en zijn huisdieren en rassen die bijv. voor verminken of jacht op puma's werden gebruikt.De verhouding raakt zoek als je niet kritisch bent op over welke rassen we praten. Voorbeeld: als ik met een puma op straat mag lopen mag een ander van mij zo'n argentijnse jachthond hebben. Of een ridgeback als ik een luipaard mag uitlaten of een pitbull als mijn herder poten afbijt. niet dat iemand geen bijzonder exotisch ras mag hebben. Maar als alle stoere jongens nu Chiuwawa's(of hoe je dat ook spelt) zouden nemen, werd de wereld een beetje minder agressief en was het nooit tot een verbod gekomen. Er is trouwens geen enkele aanleiding om te vermoeden dat een verbod zich zal uitstrekken tot herders. Met een gezonde eeuwenlange ingefokte bijtdrempel en een gebit dat niet gericht is op vermorzelen (anders hielden ze geen schaap over) blijft schade altijd beperkt. Mits gefokt blijft worden op het echte herders karakter.

22-2-2001 Name: Wim de Jong Subject: Emo Email: :jong@luna.nl Hallo allemaal. Ik wil maar even laten weten dat we met de komst van Emo (een ruwhaar van nu 4 maanden, van l'Arc de Triomphe in Oirschot) een prachthond in huis blijken te hebben gehaald. Hij is lief, zachtaardig en een betrekkelijk relaxte vogel, hoewel hij wel alles op alles zet om onze bastaard-terrier Pip (anderhalf) onder de duim te krijgen. Gelukkig toeval: beide instructrices van hondenschool KEI in Rotterdam zijn eigenaressen van ruwharen, waardoor we snel meer over het ras te weten zijn gekomen. Eens te meer prettig omdat er toch betrekkelijk weinig literatuur over het ras te vinden is. Het jubileumboek Allemaal Hollanders van de NHC mag dan een redelijk beeld verschaffen van de geschiedenis van het ras, maar over het gedrag en karakter van deze herders lees je daarin toch weinig. Wat als we dit forum nu eens ook gebruikten om informatie hierover uit te wisselen?

23-2-2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Emo Email: pqvvliet@solcon.nl Dag Wim, bij deze meteen al een reactie op jouw bijdrage. Ik heb mijn antwoorden in jouw verhaal geweven, als er ## voor een alinea staat is het tekst van mij.\ Hallo allemaal. Ik wil maar even laten weten dat we met de komst van Emo (een ruwhaar van nu 4 maanden, van l'Arc de Triomphe in Oirschot) een prachthond in huis blijken te hebben gehaald. ## Als "peetoma" (Emo is een kleinzoon van mijn Ercoles) vind ik dit natuurlijk heel leuk om te lezen! Is Emo bewust genoemd naar Emo van de Merschebergh, of vond je het zomaar een leuke naam?\ Hij is lief, zachtaardig en een betrekkelijk relaxte vogel, hoewel hij wel alles op alles zet om onze bastaard-terrier Pip (anderhalf) onder de duim te krijgen. ## Net als z'n opa dus, heel lief en gemoedelijk en tegelijk moeten we wel weten dat-ie er is.\ Gelukkig toeval: beide instructrices van hondenschool KEI in Rotterdam zijn eigenaressen van ruwharen, waardoor we snel meer over het ras te weten zijn gekomen. ## Hebben zij een internet-aansluiting, attendeer hen ook eens op dit forum? Kan ik raden wie het zijn... Yvonne van Dijk en Liesbeth Ruijgt misschien?/ Eens te meer prettig omdat er toch betrekkelijk weinig literatuur over het ras te vinden is. Het jubileumboek Allemaal Hollanders van de NHC mag dan een redelijk beeld verschaffen van de geschiedenis van het ras, maar over het gedrag en karakter van deze herders lees je daarin toch weinig. ## Nou, er staat toch wel 'iets' in dacht ik zo. Ik ben het toe- vallig dezer dagen net aan het herlezen. Wat mis je er dan in, heb je bepaalde min of meer concrete vragen?\ Wat als we dit forum nu eens ook gebruikten om informatie hierover uit te wisselen? ## Jaa nou graag wat mij betreft. Dit forum staat er al een tijdje maar er is tot dusver maar weinig op gemeld zoals je ziet. In het komende nummer van het NHC-clubblad (ben je ook lid van de NHC?) zal ik iedereen er eens op attenderen en wie weet komt dan de loop er wat meer in. Groetjes, Pauline

23-2-2001 Name: Wim de Jong Subject: Re: Re: Emo Email: jong@luna.nl Dag Paulien. Bedankt voor je leuke reactie. Geweldig dat ook Emo 'dicht bij' familie blijkt te hebben. Nog meer reden om regelmatig terug te komen naar dit forum. Ik weet nog niet hoe de instructrices van Kei heten, om de simpele reden dat ik a.s. zondag pas weer voor de tweede keer ga. Ik zal ze op het bestaan van het forum wijzen. Ik heb ook nu pas gezien dat er nog veel pagina's rondom heen bestaan (o.a. met verhalen over het karakter van de Hollander), dus ik vind inenen veel van mijn gading. Niettemin houd ik nog wel wat vragen. Zo zeiden de dames van KEI dat het typisch voor een Hollander is dat hij zich breed maakt voor andere honden en dus in sociaal opzicht niet de gemakkelijkste is. Sommige eigenaren van andere honden in het park schijnen daar ook het een en ander over te weten (of te veronderstellen), want zo jong, klein en spontaan als Emo is, zo schrikachtig reageren ze bij het zien van een zwarte ruwhaar. 'Want die worden zo link'. Is dat zo? In de boeken staat er niets over, en volgens mijn fokker Liebregts zit het in elk geval niet in de aard van Emo's moeder (Harmonica Ruwke. Toch meen ik bij mijn pup al wel wat van dominant gedrag jegens soortgenoten te bespeuren. Is dat de leeftijd of wordt het opletten geblazen? groeten!

23-2-2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: Re: Emo Email: pqvvliet@solcon.nl Niettemin houd ik nog wel wat vragen. Zo zeiden de dames van KEI dat het typisch voor een Hollander is dat hij zich breed maakt voor andere honden en dus in sociaal opzicht niet de gemakkelijkste is. ## Mijn vorige Hollander, Lennert (kortharig) ging 'brede types' juist maar liever uit de weg. Ercoles wil het het liefst gezellig houden, is in beginsel altijd vriendelijk. Maar laat zich ook niet als een lammetje afslachten...Sommige eigenaren van andere honden in het park schijnen daar ook het een en ander over te weten (of te veronderstellen), want zo jong, klein en spontaan als Emo is, zo schrikachtig reageren ze bij het zien van een zwarte ruwhaar. 'Want die worden zo link'. Is dat zo? ## Ik ken iemand die indertijd (1983) een Duitse herderpup nam, en door zijn hele familie en kennissenkring werd getrakteerd op verhalen over herders die minstens 1 x in hun leven hun baas te grazen nemen. Dat zou typisch zijn voor (Duitse) herdershonden. Nou, volgens mij is dat gewoon typisch voor een verstoorde baas-hondrelatie, ongeacht het ras van de hond. Ik hoef er eigenlijk niet aan toe te voegen dat Ruud met zijn hond dit 'probleem' ook nooit heeft gehad..... Trouwens wel interessant dat in het Rotterdamse blijkbaar dit soort hond wel bekend is. De meeste mensen die mij aanspreken over Ercoles hebben geen idee wat voor ras het is. \ Toch meen ik bij mijn pup al wel wat van dominant gedrag jegens soortgenoten te bespeuren. Is dat de leeftijd of wordt het opletten geblazen?\## Je schreef dat Emo 'zijn best doet om Pip eronder te krijgen'. Daar zou ik om te beginnen mee opletten. Van een Engelse hondentrainer, van wie ik vorig jaar een lezing bijwoonde, hoorde ik dat hier de oorzaak ligt van menig 'interhonds agressieprobleem': een pup komt in huis bij een goeiige volwassen hond, kan al op jonge leeftijd de oudere hond lekker koeieneren en denkt dan dat hij zich dit bij iedere hond kan permitteren. Kijk, dat Emo op een gegeven ogenblik de macht overneemt van Pip kan best hoor. Maar daar is hij nu echt nog te klein voor. Een mens die later directeur van een bedrijf wordt hoeft ook niet als kleuter al met een baas-air door dat bedrijf te banjeren, nietwaar. Als het Pip niet lukt om dat aan Emo voldoende duidelijk te maken, zul jij daar bij moeten helpen. Je bent bekend met het principe van 'de ranghoogste hond voortrekken' dwz. het eerst aanhalen, het eerst eten geven enzovoorts? Doe dat in elk geval consequent. Als Emo aan Pip loopt te plukharen : niet alleen maar denken 'ze zoeken het zelf maar uit', maar kom tussenbeide en maak rustig en beslist een eind aan Emo's geklooi. Laat deze honden dus ook geen urenlang samen alleen! Tot zover maar weer. Groetjes, Pauline

23-2-2001 Name: Wim de Jong Subject: Re: Re: Re: Re: Emo Email: jong@luna.nl Het gekke (?) in de relatie tussen Emo en Pip is dat de laatste, bescheiden en laconiek als ie is, binnenshuis bereid is veel voor lief te nemen van die ruwe, maar eenmaal buiten wraak neemt door hem tijdens het spelen voortdurend onderuit te schoffelen. Emo weet zich geen raad met dergelijke onverwachte bravoure. Pip is het al wel spuugzat dat elke stok die hij zich toeeigent door Emo wordt betwist; inmiddels gooit ie zijn buit na enkele minuten gewoon pontificaal voor de poten (lees: kluiten) van die zwarte, om maar van het geoudehoer af te zijn. Ik heb nog geen moment het verontrustende idee gehad dat het vroeg of laat op vechten o.i.d. tussenbeide kan uitdraaien, ook al omdat ik, zoals ik hiervoor al schreef, het geluk heb met Pip het meest laconieke hondje van NL te gast te hebben. Wat niet wegneemt dat ik blijf opletten, natuurlijk. (En ja: ze zijn wel elke dag een paar uur samen alleen, en vooralsnog gaat dat goed.) Nog een vraag waar ik nog nergens een antwoord op heb gevonden: ik heb de indruk dat Hollanders, anders dan bv Duitse herders, langzaam volgroeien (Igor, ook weer bij ons in het park, die qua herder Duits is, ziet er met zijn 0,5 jaar toch wel even wat anders uit). Met andere woorden: voor zijn vier maanden is Emo fysiek 'alleen nog maar een belofte'. Hij staat al hoog op zijn poten en zijn oortjes mogen er ook al wezen, maar verhoudingsgewijs blijven zijn kop (als een lammetje) en zijn borst klein van omvang. Is het waar dat je pas van een volgroeide (en geestelijk volwassen!) Hollander mag spreken als ie zijn derde verjaardag is g epasseerd? En, if so, mag ik dan rekenen op een lange puppy-, kleuter- en pubertijd? (Ja, ik kan nog weken doorgaan met vragen hoor!) Dag!

25-2-2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: Re: Re: Re: Emo Email: pqvvliet@solcon.nl Nee ik bedoelde niet dat jouw honden met elkaar gaan vechten. Waar die Engelsman, John Rogerson, het over had was het verschijnsel dat jonge honden die opgroeien met een goedmoedige oudere hond, het idee krijgen dat ze zich tegenover iedere hond vrijpostig kunnen gedragen. En dat geeft dan problemen in de omgang met die andere honden. Zijn ervaring was dat 'dominant-agressief' gedrag van ca. 1-jarige honden in het park of op de cursus, nogal eens overgaat als ze in de thuissituatie niet meer de kans krijgen om steeds te 'oefenen' op de oudere hond. \ Nog een vraag waar ik nog nergens een antwoord op heb gevonden: ik heb de indruk dat Hollanders, anders dan bv Duitse herders, langzaam volgroeien (Igor, ook weer bij ons in het park, die qua herder Duits is, ziet er met zijn 0,5 jaar toch wel even wat anders uit). ## Het is ook niet helemaal een eerlijke vergelijking, een hond van 6 maanden is alweer verder af dan een van 4 maanden. Daarbij komt dat een Duitse herder wel globaal hetzelfde model heeft, maar wel wat groter en forser is, dus Hollandse herders steken al gauw wat klein en/of schriel af bij Duitse, ook als het om volwassen exemplaren van beide rassen gaat.\ Hij staat al hoog op zijn poten en zijn oortjes mogen er ook al wezen, ## Klopt, dit is de leeftijd dat de oren al wat harder gegroeid zijn dan de rest van de hond, niet alleen bij dit ras trouwens, ik geloof dat dit geldt voor honden in het algemeen.\Is het waar dat je pas van een volgroeide (en geestelijk volwassen!) Hollander mag spreken als ie zijn derde verjaardag is gepasseerd? ## Ze gaan inderdaad vaak lang door met groeien, zowel lichamelijk als geestelijk.\En, if so, mag ik dan rekenen op een lange puppy-, kleuter- en pubertijd? ## (grinnik) heeft nog niemand jou verteld dat dit ras het talent bezit om tegelijkertijd pup, puber en (hoog)bejaard te zijn?

28-2-2001 Name: Wim de Jong ISubject: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Emo Email: jong@luna.nl Nee, dat had nog niemand me verteld. Aan de paar keer dat ik wat eerste ervaringen over Hollanders met andere eigenaren ervan heb kunnen uitwisselen, heb ik wel de indruk overge- houden dat 'wij allen een geheim delen' over het ras. Een geheim dat je als beginnende 'herder' weer aan de gevorderden moet zien te ontfutselen. Zo vroegen ze me zondag op puppycursus of mij 'bepaalde dingen' waren opgevallen in het eetgedrag van Emo. Ja, nou: dat ie in huis en zeker ook daarbuiten alles wat ook maar enigszins eetbaar is bij elkaar schooiert en naar binnen werkt. En daar was ie dus weer, die veelbetekenende glimlach. Kijk aan, alweer een stukje van het geheim ontsluierd! Hollanders schijnen erom bekend te staan dat ze doorlopend bezig zijn met het bemachtigen van voedsel of wat daarvoor door kan gaan. Bij Emo hebben we al een hele (rotte) tomaat, een dooie vis, een vogelvleugel met de veren eraan, een knikker en een halve bloemkool naar binnen zien gaan (en eruit zien komen). Met het voeren van gesneden hart (1 maal per week bij wij ze van extraatje) zijn we van lieverlede maar gestopt: hij is er veel te gulzig voor. De brokken gaan heel naar binnen en komen er van de voor- dan wel de achterkant ook weer intact uit.

3-3-2001 Name: Maaike Subject: kruising??? Ik krijg een pup van de hollandse herder van mijn collega, er is echter iets fout gegaan. Zondag en dinsdag is de hond gedekt door een hollandse herder, en woensdagochtend zat de border collie van mijn andere collega er bovenop? Kan iemand mij vertellen hoe het nu precies zit met de dekking van een hond?

3-3-2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: kruising??? Email: pqvvliet@solcon.nl Had het een nest hollanders met stamboom moeten worden? Dat gaat nu in elk geval niet door. In de dekrijpe periode worden nl. bij iedere dekking weer andere eitjes bevrucht. Als de teef meermalen door dezelfde reu gedekt wordt, komen er pups van de eerste en van de tweede dekking (als deze dekkingen enige dagen uit elkaar liggen, is het leeftijdsverschil bij de geboren pups ook te zien, sommige zijn al wat verder ontwikkeld dan andere.) En inderdaad, als de dekkingen door verschillende reuen worden verricht komt er dus een nest van 2 verschillende vaders, in dit geval dus voor een deel bestaand uit hollandse herdertjes en voor een deel uit hollandse bordertjes.

3-3-2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Emo Email: pqvvliet@solcon.nl Nou, als ik lees wat jouw pup zoal 'binnenhaalt' dan denk ik: welke gezonde hond vindt dat nou niet lekker (op die knikker na dan ) Honden zijn toch over het algemeen redelijk eetgrage wezens. En als je dat hart nou es niet in stukjes snijdt maar gewoon een heel (schape)hart geeft, of in elk geval zo'n groot stuk dat hij wel moet kauwen. Ik herinner me bij Jan van Rheenen gelezen te hebben dat je hart e.d. niet in van die kleine stukkies moet geven omdat het dan, inderdaad, geheel wordt ingeslikt en er onverteerd weer uitkomt. En dat ging gewoon over honden in het algemeen.Ercoles krijgt bij zijn eten o.a. hele kippebouten, wordt gekauwd (gekraakt) en gaat dan geheel naar binnen, verteert keurig. Nog over de omgang tussen jouw honden: ik wil je er ook weer niet al te ongerust over maken hoor. Je had het over "zich breed maken tegenover andere honden" maar ik kan hiervandaan niet zien hoe dat er precies uitziet en hoe ernstig je dat dus moet nemen. Houd alleen in je achterhoofd dat als het 'breed maken' vervelende vormen aan gaat nemen je niet alleen de omgang met die andere honden aan moet pakken maar dan ook wellicht in de thuissituatie iets zal moeten doen. Daar laat ik het maar bij wat dit betreft. Okee, je volgende vraag :-)

5-3-2001 Name: Wim de Jong Subject: Re: Re: Emo Email: jong@luna.nl Hoe dan alles ineens in het potje valt: herlas vandaag het blad van de NHC en zag 1) dat jij er de redactrice van bent, 2) dat zowel Quinto van de Passchin (Emo's vader) als Ercoles (zijn grootvader) erin staat beschreven (en beide goed ook), en 3) zie toevallig in de boekhandel dat Onze Hond een ruwhaar op het omslag heeft, plus een 'special' over het ras zelf (veel overgeschreven uit het jubileumboek en uit het NHC-blad, dunkt me). Alles bij elkaar niet slecht voor een gure maandag in maart. Tel daarbij op dat de dierenarts hem vandaag zijn derde prik heeft gegegeven en zich bij die gelegenheid lovend uitliet over zijn bouw, zijn gezondheid en zijn uitstraling (alle medewerkers van de praktijk vinden het sowieso fijn dat ze weer eens een 'zeldzame' ruwhaar zien!), en je begrijpt... er mocht wel weer een extraatje in dat grijpgrage bekkie naar binnen.\ Okee hoor, het NHC-blad. Met wat puzzelen kom je als intredend HH-eigenaar dus wel tot een redelijk beeld van de familie van je eigen hond en tot wat meer kennis van het fokbeleid in het algemeen. Neemt niet weg dat de 'wereld van de Hollandse herder' me veel interessanter en weidser toeschijnt dan het clubblad daarover (in de mij bekende twee nummers) te melden heeft. Ik bedoel maar te zeggen: ik ben bijvoorbeeld gewoon hartstikke nieuwsgierig naar verhalen over HH die nu op een cursus schapenhoeden zitten, naar ervaringen van andere nieuwe eigenaars van HH-pups, en ik zou ook weleens een verslag willen lezen van fok-adviescommissies over hun ervaringen 'in het veld'. Niet lullig bedoeld, hoor Pauline, integendeel! Ik ben blij dat ik het blad thuiskrijg en ik lees het van voor naar achter, maar wat meer 'general interest' en wat minder deftige vergadernotulen ('De voorzitter opent de vergadering...') zou m.i. geen kwaad kunnen. En: een zo respectabele en oude club zou toch niet meer hoeven stencillen? Of, volgende vraag, vloek ik met mijn opmerkingen nu heel erg in de HH-kerk?

6-3-2001 name: Pauline van Vliet Subject: clubblad NHC Dit is een vervolg op Wim de Jong's aflevering van 5 maart van "Emo". Aangezien we hier afdwalen van Emo zelf naar het clubblad van de rasvereniging, lijkt het me terwille van de overzichtelijkheid wel handig om dit als apart onder werp neer te zetten. (Overige meelezers: jullie mogen gerust ook wat zeggen hoor!) En hier komen we dus aan de vraag die ik mezelf al vooraf gesteld had: waar trek je de grens tussen een Hollandse herder-forum en een NHC-forum. Vooralsnog laat ik het maar een beetje door elkaar lopen, zolang dit forum nog in de opstartfase verkeert. Mocht het (ooit) druk worden hier en er zou behoefte ontstaan aan een eigen hoekje voor specifieke NHC-onderwerpen dan zijn er geloof ik ook mogelijkheden voor forums waar je alleen met een wachtwoord in kan, zodat je dat wat meer besloten kunt houden. Maar dat zien we dan wel weer. Vraag en vertel voorlopig gewoon lekker door over alles wat je invalt. Wim zei: Okee hoor, het NHC-blad. Met wat puzzelen kom je als intredend HH-eigenaar dus wel tot een redelijk beeld van de familie van je eigen hond en tot wat meer kennis van het fokbeleid in het algemeen. Neemt niet weg dat de 'wereld van de Hollandse herder' me veel interessanter en weidser toeschijnt dan het clubblad daarover (in de mij bekende twee nummers) te melden heeft. ## Ja, dat zijn dus nog maar twee nummers....... zou het mogelijk zijn om 'de weidse wereld van de Hollandse herder' in slechts 2 clubblaadjes te vatten? \Ik bedoel maar te zeggen: ik ben bijvoorbeeld gewoon hartstikke nieuwsgierig naar verhalen over HH die nu op een cursus schapen-hoeden zitten, naar ervaringen van andere nieuwe eigenaars van HH-pups, ## Zulk soort verhalen staan er toch ook in? Hond die bij de schaapskudde werkt hebben we vorig jaar gehad. Ervaringen van pupeigenaars: eh, is dit niet ook een kwestie van "wie de schoen past..." Vergeleken met een jaar of wat geleden is de instroom van kopij best goed trouwens. En daar spreek ik graag mijn waardering voor uit, dat er geleidelijk aan steeds meer mensen ook iets aan het blad bijdragen. Echt, de trend is zeker positief te noemen. \en ik zou ook weleens een verslag willen lezen van fok-adviescommissies over hun ervaringen 'in het veld'. ## Goeie. Ik was toch al van plan dat a.s. zaterdag op te merken. Kan ik meteen zeggen dat ik niet de enige ben. /wat minder deftige vergadernotulen ('De voorzitter opent de vergadering...') zou m.i. geen kwaad kunnen. ## Dat is informatie waar je als lid van een vereniging in elk geval recht op hebt. Ja toch!?! En daarnaast is er voor iedereen ruimte om over 'overige onderwerpen' te berichten. Of mensen van die ruimte al dan geen gebruik maken, dat is hun keuze. Nogmaals, je hebt nog maar twee nummers gezien.......

8-3-2001 Name: Anonymous Subject: No Subject Email: Anna-Louise Het lijkt me heel leuk om mee te doen. Groetjes Anna-Louise.

11-3-2001 Name: Anna-Louise Subject: Nieuwe Hollanders Hoi iedereen, Bij ons in de buurt zijn twee korthaar pups komen wonen,dat wil zeggen vlakbij de plas waar ik met mijn korthaar ook iedere dag wandel. Een prachtig teefje van ongeveer drie maanden een nakome- ling van Amber en Knul. En een lief reutje van bijna zes maanden hij is een nakomeling van Volyne en Guus.Volgende keer vertel ik er meer over, Groetjes van Anna-Louise en Balou.

16-3-2001 Name: de jong Subject: djoek Email: klaas.de.jong@hetnet.nl help onze Djoek(reu 16mnd.) vertoont agressief gedrag naar andere mensen en naar onze twee kinderen,wie heeft er een tip voor ons??

16-3-2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: djoek Email: pqvvliet@solcon.nl Klaas, je vraagstelling is wel erg summier. Je vertelt niet om wat voor 'agressief gedrag' het gaat, in welke omstandigheden het voorkomt, en hoe de algehele verstandhouding tussen jou en de hond is. Dus tja, hoe kunnen mede-forummers dan zinnig advies geven.... Dat is trouwens toch heel moeilijk als je het alleen van een schriftelijke beschrijving moet hebben zonder dat je hond en baas ooit gezien hebt. Het beste advies dat ik je kan geven, het enige zinnige advies eigenlijk, is: neem contact op met een hondenschool / trainer / gedragstherapeut die jullie en de hond in levenden lijve kan zien. Als je lid bent van de NHC: kijk eens op de laatste pagina van het jan./februarinummer van het clubblad, daar staat een lijstje van mensen die je kunnen helpen. Anders kun je ook vanuit de hoofdpagina van deze site op de link naar doggynet klikken, die hebben een aparte rubriek met hondenscholen en therapeuten. Nogmaals, dit is GEEN kwestie die je schriftelijk over het internet oplost. De kans op vergissingen, doordat de raadgevers jou en je hond niet kunnen zien, is te groot. En zeker omdat het mede om agressie naar kinderen gaat mag je dat risico niet lopen. Sterkte en succes gewenst. Laat nog eens horen hoe het verder gaat, ben ik wel benieuwd naar.

18-3-2001 \Name: Petra Subject: Hollanders!! Email: proeland@pcnoord.nl Hoi Nou het was even zoeken naar "Hollander praat". Ben wel de American Dutch Shepherd Club tegen gekomen, ook leuk! En daar zag ik Pauline staan en zo kwam ik hier. Even voorstellen, ik ben Petra en heb 2 Hollandse Herders Langhaar, Joran en Kosse 6 en 4 jaar. Ja Pauline diegene die altijd nog een stukje in het clubblad zou schrijven. Ik heb ook geen excuus waarom ik het nog niet heb gedaan, dus ik ga het gewoon nog doen!! Maar goed dat is een ander verhaal. Ik las dat je in het clubblad ook bekendheid aan de site wil geven, goed idee. En eventueel als Link op een Hollander Web Site, lijkt me ook kunnen of niet? Ik heb vanavond met interesse de verschillende stukjes gelezen en ik hoop dat er meer komen. Leuke zaken en vragen over trainingen, gedrag, belevenissen en andere Hollander activiteiten. Waar ik wel benieuwd naar ben zijn ervarigen bij een "Hondenschool" of "KC". Hier in het noorden zie je niet zoveel Hollanders op cursussen en een reactie die ik weleens hoor, daar heb je zo'n Hollander, wel lastig hoor! Nou ik hoor het wel.Groeten, Petra

18-3-2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Hollanders!! op cursus Email: pqvvliet@solcon.nl Hoidehoi,\ Ben wel de American Dutch Shepherd Club tegen gekomen, ook leuk! En daar zag ik Pauline staan en zo kwam ik hier.## Bedoel je dat je ook op hun e-maillijst zit, of waar heb je anders mij zien staan???\ diegene die altijd nog een stukje in het clubblad zou schrijven. Ik heb ook geen excuus waarom ik het nog niet heb gedaan, dus ik ga het gewoon nog doen!! ## Nou ik zie het wel komen!\ En eventueel als Link op een Hollander Web Site, lijkt me ook kunnen of niet? ## Er zijn al links naar deze site vanaf diverse andere sites. Het is alleen niet zo dat het forum daar speciaal bij vermeld wordt. \ Waar ik wel benieuwd naar ben zijn ervaringen bij een "Hondenschool" of "KC". Hier in het noorden zie je niet zoveel Hollanders op cursussen en een reactie die ik weleens hoor, daar heb je zo'n Hollander, wel lastig hoor! ## Is dat omdat het voornamelijk probleem-Hollanders zijn die naar die cursussen komen? Of vinden instructeurs de Hollander in het algemeen een 'lastig' ras? Zijn het trouwens de instructeurs die zoiets zeggen, of je medecursisten, of allebei? En wat vinden ze dan lastig? Bij de hondenschool waar wij een paar jaar geleden getraind hebben, hier in Utrecht, werden in elk geval geen negatieve opmerkingen over dit ras gemaakt. De eigenaars van de school fokten zelf Groenendaelers dus dan ben je ook wel enigszins bekend met het type hond. Wel heb ik, ook een paar jaar terug, een korte mailcorrespondentie gevoerd met een hondenschoolhouder in het noorden van het land, die mij zonder enige aanleiding (tenminste, niet van mijn kant) meedeelde dat ik "geen gemakkelijk ras gekozen had". Nou ja. Voor mij zijn het gewoon Echte Honden met een onvervalst hondengedrag.

19-3-2001 Name: Petra Subject: Re: Re: Hollanders!! op cursus Email: proeland@pcnoord.nl Hoi ## Bedoel je dat je ook op hun e-maillijst zit, of waar heb je anders mij zien staan??? ** Ja, ik zit ook op hun e-maillijst, nog maar net hoor. ## Is dat omda t het voornamelijk probleem-Hollanders zijn die naar die cursussen komen? Of vinden instructeurs de Hollander in het algemeen een 'lastig' ras? Zijn het trouwens de instructeurs die zoiets zeggen, of je medecursisten, of allebei? En wat vinden ze dan last ig? Bij de hondenschool waar wij een paar jaar geleden getraind hebben, hier in Utrecht, werden in elk geval geen negatieve opmerkingen over dit ras gemaakt. De eigenaars van de school fokten zelf Groenendaelers dus dan ben je ook wel enigszins bekend met het type hond. Wel heb ik, ook een paar jaar terug, een korte mailcorrespondentie gevoerd met een hondenschoolhouder in het noorden van het land, die mij zonder enige aanleiding (tenminste, niet van mijn kant) meedeelde dat ik "geen gemakkelijk ras gekozen had". Nou ja. Voor mij zijn het gewoon Echte Honden met een onvervalst hondengedrag. **Als pup en jonge hond heb ik met Joran getraind bij een vereniging waar zowel cursisten als sommige instructeurs reageerden met, nou daar krijg je nog een hele kluif aan een lastig ras. Dat lastige zat hem voornamelijk in (zo legde ze het naar mij uit): - hij is eigenwijs, -hij gaat de confrontatie met baas nog wel aan. (wat dat ook mag betekenen.) Ik denk dat die mensen zich totaal niet verdiepen in een bepaald ras, en waarschijnlijk een slechte ervaring hebben gehad die hun vooroordeel doet bevestigen en dat ook bij die specifieke vereniging er een slechte ervaring is geweest. Ik herinner me nog dat de kantine beheerder altijd mopperde op die Hollanders. Later ben ik bij een vereniging gaan trainen in Friesland. Daar hadden ze geduld voor alle honden en hun karakters. Er staan 8 honden op een rijtje en iedere hond/baas combinatie is anders. Toch blijf ik het zo nu en dan horen dat het een lastig ras is. Pauline,...Heb jij die hondenschoolhouder nog gevraagd waarom dit ras niet makkelijk zou zijn? Mijn ervaring met "mijn" Hollanders zijn alleen maar positief. Een geweldig karakter, betrouwbaar en een tikkeltje eigenwijs. Groeten, Petra

21-3-2001 Name:Erica Subject: Re: Re: Re: Hollanders!! op cursus Ik heb sinds vorig jaar een hollandse herder. ik heb les gegeven (GG) bij een hondensportvereniging in Groningen, toen had ik nog geen hollander. Het is een echte 'werkhonden'vereniging, wat ik het meest zag waren mechelaars, dobermans en duitse herders. de hollandse herders die ik er gezien heb, waren niet moeilijk. Daardoor is mijn beeld van hollandse herders dat ze makkelijker zijn dan de honden die ik hierboven noemde. Nu ik zelf een ruwhaar heb, is mijn beeld weer veranderd, Anders zijn ze, gewoon anders. Sommige moeilijk sommige makkelijk. En die van mij is eenkennig en een beetje krengig, maar dat zijn ze beslist niet allemaal, ik weet dat de vader en moeder niet zo zijn. Dit wou ik even kwijt. Groeten, Erica Oosting

21-3-2001 Name: Erica Subject: emo - hadoes Email: erica.oosting@wolmail.nl Website: http://www.geocities.com/erica_oosting Hadoes is mijn nu 8 maanden oude hollandse herder teef. wat Wim en Paulien schreven over Emo komt me wel bekend voor. Hadoes groeit op met een oude duitse herder reu. Geen makkelijke hond, die duitse herder, vooral niet met andere honden. hij heeft zelfs een keer een hondje dood gebeten, wat ik heel erg vind. Maar Hadoes is de duitse herder de baas! Goed hij wordt al een dagje ouder en beweegt niet zo makkelijk meer, maar dit verbaasde me wel. Bij vreemde honden reageert ze altijd vrij heftig, eerst in sluipgang of stil liggen en fixeren en dan hard erheen. ze heeft al een keer een jong hondje gemolesteerd, er was eigenlijk niks gebeurd alleen de eigenaren gingen vreselijk tekeer. sindsdien hou ik hadoes bij me als er kleine hondjes aan komen. met grote honden gaat het wel goed, ze probeert eerst of ze ze weg kan jagen en als dat niet lukt accepteert ze ze, met sommige honden speelt ze. trouwens met kleine hondjes gaat het meestal net zo (maar niet altijd helaas). Komt dit jou ook bekend voor Wim? Ik heb trouwens een werpkettinkje op zak voor het geval dat ze toch weer een klein hondje wil pakken, maar dat is nog niet weer gebeurd. Tips zijn welkom. De duitse herder heb ik van het begin af aan nauwelijks meegenomen als ik met hadoes ging wandelen omdat ik niet wou dat zij zijn gedrag zou overnemen.

Klik hier om terug te gaan naar de forumindex

Terug naar hoofdpagina