29 april 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: Agressie bij de HH??? Email: pqvvliet@solcon.nl "Ik ben het met je eens dat een hond die altijd wint niet z'n gang moet laten gaan. Met 'laat ze het maar uitvechten' bedoel ik niet dat ze elkaar over de grond rollend proberen af te maken, dat zou ik ook wel willen voorkomen.Maar een beetje grauwen (vooral ruwharen zijn nogal vocaal) noem ik geen vechten." ## Wat ik in een eerdere bijdrage aangaf, is dat ook het samen over de grond rollen zeker niet altijd als ‘elkaar afmaken’ bedoeld is. Anders zouden ze elkaar heus wel meer schade toebrengen dan een enkel krasje! En in die gevallen maak je het nogal eens juist erger als je ze per se wilt gaan scheiden, voor het gevoel van de honden ‘doet de hele groep dan mee’. En dan wordt het voor hun moeilijker om met goed fatsoen nog op te houden met vechten. Ze zijn er vaak juist blij mee als je doorloopt, dan hebben ze een excuus tegenover de andere hond “Sorry hoor, ik moet nu echt gaan”. Komen ze zich opgelucht weer bij je voegen: “ziezo, daar heb ik me mooi vanaf kunnen maken”. Op de strandwandeling in januari was ik heel blij dat Anna-Louise, net als ik, wel bezorgd het gebeuren gadesloeg maar er ook niet meteen bovenop wilde springen. Er was een mevrouw die, met de beste bedoelingen, met een paraplu tussenbeide wou komen. Die heb ik weggestuurd. Tot haar grote verbazing, tenslotte is mijn hond al oud en die lag onder….. Maar ik deed het juist voor de veiligheid van mijn hond, des te eerder was het knokken over en des te minder schade lopen ze op. - Het hangt er uiteraard ook maar vanaf of je daar de ruimte voor hebt. Op een strand kan het, op een stoep naast een drukke verkeersweg is ‘ze de ruimte geven’ niet verantwoord mogelijk.
En het is ook een kwestie van je eigen hond kennen, en in het algemeen een beetje hondenge drag kunnen lezen. Ja ik weet best dat er ook honden zijn die wel doorbijten hoor! Maar daarom is nog niet ieder imponeervertoon meteen een serieus probleem.
Laat ik hier nog een anekdote aan toevoegen die ik laatst van een Noorse kennis hoorde, die past hier wel bij. Ze heeft een Yorkshire terrier teef, die aanvankelijk de baas was over de Hollander reu. Maar Largo werd te groot om zich nog alles van Pia te laten welgevallen. Op een dag meende Pia hem weer op z’n kop te moeten geven en toen werd het Largo te gortig. Hij nam Pia in z’n bek en begon te schudden……. Toril (bazin) schrok zich uiteraard te pletter, maar ze had ondertussen wel de indruk dat Largo heel geconcentreerd bezig was en goed wist wat hij deed. Ingrijpen zou zijn concentratie verstoren, voelde ze, dus ze bleef verstijfd staan toekijken. Toen Largo vond dat de strafexcercitie lang genoeg geduurd had, zette hij Pia weer neer. Ze was kletsnat van het kwijl, en stond te trillen op d’r pootjes, maar had…… geen plekje, geen schrammetje, niets. Dit heeft zich nog een paar keer herhaald, waarbij Toril maar even afstand nam. Pia heeft zich er nu bij neergelegd dat ze niet iedereen in de wereld haar wil kan opleggen, en het stel leeft in vrede samen.
Waarmee ik uiteraard niet wil beweren dat je iedere hond maar alles zelf moet laten regelen. Net als bij mensen, kan de een meer verantwoording aan dan de ander. En om te onderkennen wie wat aankan, dat is onze (boeiende) opgave.

30 april 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: onderdanig Email: pqvvliet@solcon.nl Ik ben het eens met Johan dat met de hond in de groep trainen (ook al sta je dan aan het eind van de rij) momenteel te veel gevraagd is. Je zegt zelf ook al dat hetgeen waar je training voor nodig hebt niet zozeer het luisteren naar commmando’s is als wel het omgaan met andere honden. Welnu, laat die oefeningen dan voor wat ze zijn en gebruik de groep alleen als ‘trainingsobject’. Net wat Johan zegt, ga zo ver weg staan van de groep dat ze niet gestresst is. Het wel of niet willen aannemen van voer kun je daarbij goed als graadmeter gebruiken; als ze te gespannen is om eten aan te nemen dan loop je te hard van stapel en sta je al te dicht bij de groep.
Een clicker is een dingetje waarmee je een ‘klik’geluid kunt maken als seintje aan de hond dat hij op dat moment iets goed doet. Daarna geef je de hond een beloning voor het ‘geklikte’ gedrag; meestal wordt hier een stukje voer voor gebruikt omdat dat het handigst is, maar iets anders kan natuurlijk ook zolang de hond het maar als beloning ervaart. Als je in zoekmachines zoekt op de combinatie ‘clicker’ en ‘hond’, of op het woord ‘clickertraining’, dan vind je vast meer hierover.
Op veilige afstand van de groep kun je oefeningetjes doen; je kunt ook, en dat gaat nou juist zo aardig met die clicker, klikken voor gedrag dat je graag van haar wilt zien = tekenen van ontspanning, zoals bijvoorbeeld: staart een beetje hoger, oren wat meer rechtop, niet bibberen, niet hijgen, kwispelen, en bedenk zo maar meer. (Niet in het wilde weg voor alles door elkaar, concentreer je op 1 of 2 dingen zodat de hond de gelegenheid heeft om door te krijgen waar je voor klikt!) Je MOET dus echt op een dusdanige afstand van de anderen staan dat je hond zich KAN ontspannen!!
Gaat dat goed, dan kun je heel geleidelijk steeds een stapje dichter bij de groep komen. Let wel, GELEIDELIJK. Ik heb, net als de anderen, de indruk dat je de neiging hebt om je hond te snel in het diepe te gooien. (Dat je het beste met haar voor hebt snap ik ook wel hoor!)
Ik had nog meer maar dat komt dan wel in de volgende mail.

30 april 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Eten als beloning Email: pqvvliet@solcon.nl Andrea had het over het niet mogen gebruiken van voer op de training. In het NHCclubblad van augustus 1999 heb ik daar een stukje over geschreven dat ik hier ook wel vind passen.
Koekie!
Jarenlang heb ik mij laten vertellen, door instructeurs en andere mensen die het weten konden, dat het geven van brokjes e.d. als beloning niet in een serieuze opvoeding te pas kwam. Je zou er maar een verwend koekjesbeest van krijgen, dat alleen maar uit was op een lekker hapje in plaats van echt aan jou te gehoorzamen. Zo ‘dacht’ ik dus ook.
Mijn ommekeer kwam vorig jaar, met het lezen van een boek van een Canadese hondentrainster. Iedereen geeft zijn hond toch te eten, zo stelde zij, alleen : sommige mensen geven het dier z’n hele bak brokken in 1 keer cadeau, en andere mensen laten het dier werken voor iedere hap! Kijk, dat is logica waar ik echt niets tegenin kon brengen. Dus scoort mijn hond tegenwoordig regelmatig iets lekkers voor een goede prestatie. Ofwel: hij geeft aan ergens trek in te heben, en dan zeg ik: doe er eerst maar wat voor (vindt hij nog leuker en spannender ook, dan het klakkeloos toegeworpen te krijgen!) ofwel: hij doet iets bijzonder goed waarop ik hem een brokje overhandig, ten teken dat dit wel Heel Goed van ‘m was.
Dit laatste principe wordt wèl door Jan en alleman ongegeneerd toegepast als het om correcties gaat. Wanneer een gewoon rukje aan de lijn niet voldoende effect sorteert, ruk je wat harder en/of je doet ‘m een slipketting om in plaats van een gewone halsband. Zo komt je correctie duidelijker door. Je brengt ook gradatie in correcties aan, om aan te geven of iets ‘niet zo goed’ dan wel Heel Stout is.
Volgens hetzelfde principe kun je je hond ook duidelijk maken of iets gewoon goed is (‘braaf’) dan wel extra gewaardeerd (brokje). Ik merk aan mijn hond hoe verhelderend en motiverend dit voor hem kan zijn: ’t is niet zozeer dat hij alleen nog maar op dat brokje uit is, maar hem wordt duidelijker welk gedrag ik het meest waardeer.
Kortom: was het gebruik van voer-bij-de-training mij maar eerder met wat meer praktijkzin uitgelegd, en wat minder gekleurd door ethiek. M’n honden en ik hadden er wel bij gevaren.

30 april 2001 Name: johan verhey Subject: Re: Re: onderdanig Email: johan@verhey-3.myweb.nl Het trainen met een clicker kun je lezen in allerlei boekjes. Maar om te beginnen kun je thuis in vertrouwde omgeving lekker samen met je hond trainen Telkens als hij wat goed doet ben je blij en krijgt hij eten Als je naar cursus gaat leg je aan de instructeur uit dat zijn manier niet werkt en dat je anders wilt trainen. Het gaat erom dat je samen met je hond plezier hebt. Je vraagt aan je instructeur of hij je wil helpen.Veel succes Groetjes Johan

30 april 2001 Name: Jaap Subject: Re: Re: Re: onderdanig Email: jaap.oosterhoff@wanadoo.nl Het eerste stuk ben ik het met Pauline en Johan eens. Alleen over het stuk van de clicker heb ik een vraag en een opmerking.
Ik ben geen gedragsdeskundige zoals Ronald, maar ik heb altijd begrepen dat je alleen kunt clickeren voor het gedrag dat de hond bewust doet. Dat je dus niet kan clickeren voor het omhoog doen van de staart (die hij uit spanning laag houdt) en ook niet voor gedrag dat hij niet doet. Zoals NIET hijgen. In Andrea's geval zou jij dan bijv. kunnen clickeren voor het naar jou kijken. Maar ik weet het niet zeker, ik hoop dat iemand wil reageren.
En de opmerking: Pauline schrijft (goed bedoeld) heel uitgebreid een advies wat je in de les zou kunnen doen. Maar als jij een trainer hebt die niet wil dat er met voer gewerkt wordt, en jij komt dan met een clicker en voertjes op het veld omdat je dat op internet hebt gelezen, dan denk ik dat hij dat niet echt leuk vindt. En dat kan ik me ook wel voorstellen.
Daarom sluit ik me bij Ronald aan en geef ik het volgende advies: Werken met voer (en evt. Clicker) geeft uiteindelijk een beter resultaat, maar het is zeker niet makkelijker. Zeker in het geval van een gedragsprobleem is het belangrijk dat je goed wordt begeleid. Ga naar een begeleider of vereniging die ervaring heeft met deze trainingsmethodes. Leg je probleem voor en kijk dan of je er een goed gevoel bij hebt. (en hou ons op de hoogte....als je wil)

1 mei 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: Re: Re: onderdanig Email: pqvvliet@solcon.nl "ik heb altijd begrepen dat je alleen kunt clickeren voor het gedrag dat de hond bewust doet. " Alle gedrag dat je uitvoert is wel min of meer bewust, toch? Ik heb altijd begrepen dat je iemand 'meer bewust' kunt maken van die 'min bewuste' handelingen door er consequent voor te klikken, en dat dat nou juist die "Clicker Magic" is...... Klikken voor gedrag is niet hetzelfde als 'braaf' zeggen. Klikken doe je in eerste instantie om gedrag te 'vangen' en als de hond het bewust in z'n gedragsrepertoire heeft opgenomen, heb je die klikker er niet elke keer meer voor nodig en kun je er 'gewoon' voor prijzen. Althans zo wordt het vaak gebruikt, er zijn hierin ook wel individuele verschillen. Zal binnenkort es een apart item posten met adressen van informatieve websites over clickeren, als ik daar tijd voor heb.
"en ook niet voor gedrag dat hij niet doet. Zoals NIET hijgen." Ik bedoelde ook dat je klikt voor alternatief gedrag voor hijgen :-) "Pauline schrijft (goed bedoeld) heel uitgebreid een advies wat je in de les zou kunnen doen" Neee, niet IN de les. TIJDENS de les, waar je dus zelf niet aan meedoet.

3 mei 2001 Name: johan verhey Subject: werkhonden status Email : johan@verhey-3.myweb.nl Hoi allemaal Op de algemene leden vergadering van de NHC zal de werkhondenstatus van onze Hollanders besproken worden. Na het lezen van allerlei reacties bij het forum zijn er toch veel mensen met hun honden bezig. Dus op de vergadering wil ik die mensen wel ontmoeten, kan heel leuk zijn toch? Krijgen we ook nog beeld bij al die namen. Groetjes Johan verhey

5 mei 2001 Name: erica oosting Subject: Re: Eten als beloning Email: erica.oosting@wolmail.nl Website: www.geocities.com/erica_oosting Ik ben het met je eens dat je best voer kunt gebruiken bij trainingen. Maar mijn trainingservaring (met drie honden) is dat ik ze attenter krijg door te trainen met een speeltje die ik af en toe weggooi of een trekspelletje tussendoor doe. Ik heb Hadoes, de derde hond waar ik mee train, in eerste instantie volgen geleerd met de clicker(+voer). Maar ik ben toch weer overgegaan op de oude methode di. met een speeltje. Ik wist niet goed hoe je een hond SNEL en attent kan krijgen bij het volgen met de clicker. Heeft iemand hier ervaring mee?

5 mei 2001 Name: erica oosting Subject: Werken of niet werken? Email: erica.oosting@wolmail.nl Website: www.geocities.com/erica_oosting We hebben het op dit forum veel over werken met honden en over werkhonden. Toch wordt er met de meeste hollanders niet gewerkt, denk ik. Dit kan zijn omdat de eigenaar gewoon een huishond wil. Of omdat de eigenaar van mening is dat je met honden geen wedstrijden mag doen, bijvoorbeeld omdat competitie ten koste van de honden gaat. Of omdat de hond er niet voor kan kiezen, hij moet maar doen waar de baas zin in heeft. Ik zou meningen van mensen die NIET met hun hond werken interessant vinden.

6 mei 2001 Name: berrie Subject: gedragsproblemen Email: muppo@hetnet.nl hallo. ik ben in het bezit van een hollandseherder kortharig, hij is sociaal en meestal vrolijk, alleen de laatste tijd, als ik bv in de huiskamer kom springt hij tegen me aan met zijn kop vlak bij me gezicht en gromt dan en laat zijn tanden zien. ik weet niet goed hoe ik hier op moet reageren. zo snel als het opkomt zo snel is hij het ook weer vergeten. maar het gebeurt ook tegen me vrouw dus het ligt niet alleen aan mijn. ik hoop echt dat iemand de oplossing weet. berrie

6 mei 2001 Name: Anna-Louise Subject: Re: Re: Eten als beloning Bij clicker training kun je kiezen voor de beloning die je geeft.Met de click bekrachtig je het gedrag en pas daarna komt de beloning b.v. lekkers, knuffel, aai of speeltje. Gebruik je lekkers dan mag de hond het niet zien eerst de click en dan de beloning.Zelf gebruik ik soms ook nog steeds het woordje waar we mee begonnen waren toen we positief gingen trainen. Maar met de clicker kun je altijd het duidelijkst zijn omdat het geluid altijd hetzelfde klinkt.
Het is bewezen dat trainen met bekrachters veel meer effect en resultaat heeft dan waneer je alleen met beloningen werkt. En dan heb je nog je eigen lichaamstaal waar je de hond mee attent kan maken b.v.weg draaien,weglopen, gek doen wat dacht je van een hoog stemmetje e.t.c........ Vorig jaar heb ik met Balou even getraint op een hondenschool waar zowel positief/negatief getraint wordt. Een leuke hondenschool leuke mensen maar twee verschillende methode werkt toch niet echt lekker. We hadden daar wel lekker de ruimte en mischien ga ik weer trainen in de toekomst maar trainen voor het G,G, diploma van de F.H.N. doen we wel ergens anders.

6 mei 2001 Name: Anonymous Subject: Re: Re: Re: Re: Is straffen verboden?? Voorkomen zelf belonend gedrag kun je vaak voorkomen door goed op je hond te letten als je merkt dat deze wil gaan jagen b.v. De hond bij je roepen en e.v.t. aanlijnen met een gentle leader heb ik mijn hond zo weer bij de les. En nee zeg ik als ik mijn hond duidelijk wil maken als iets niet mag b.v. het woordje foei gebruik ik zelden maar als ik het zeg dan werkt het wel. Het is niet moeilijk om een hond bijdehand de baas te zijn zonder straf of dwang leiderschap moet je eerst verdienen en dan beloond het zichzelf. Het is jammer dat ik geen computer heb want daardoor kan ik niet altijd op tijd reageren wat er gezegt word op het forum.

6 mei 2001 Name: johan verhey Subject: Re: gedragsproblemen Email: johan@verhey-3.myweb.nl Beste Berrie. Als je denkt dat problemen zomaar op te lossen zijn dan kan ik je wel uit de droom helpen dat het met zo weinig informatie niet zal lukken. Ik kan je een goede raad geven lees het NHC clubblad, zoek het telefoonnummer van een gedragbegeleider en bel snel voor er ongelukken gebeuren Sterkte en groetjes Johan

7 mei 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: gedragsproblemen Email: pqvvliet@solcon.nl Helemaal eens met Johan. Zo over het internet zijn dit soort dingen niet op te lossen, je moet er iemand bij hebben die jou en je hond kan zien! Als je geen lid bent van de NHC mail mij dan even prive dan geef ik je dat lijstje met mensen die je verder kunnen helpen.

7 mei 2001 Name: Jaap Subject: Eten als beloning???? Email: jaap.oosterhoff@wanadoo.nl Ik begrijp je reactie niet helemaal Anna-Louise, Wat is het verschil tussen een bekrachtiger en een beloning? Wat bedoel je met: zowel positief/negatief trainen? Ik heb me laten vertellen dat het principe van de clicker is dat je de hond laat uitzoeken welk gedrag je wil hebben zonder dat je hem daarbij hulpen geeft zoals handgebaren, commando's e.d. En het gedrag dat erop lijkt beloon je met een click, daarna als hij het iets beter doet, dan weer beter, enz, enz. De spanning die hij daarvan krijgt maakt hem dat hij steeds beter gaat proberen en dus attenter werkt. Is het een voordeel dat de clicker altijd het zelfde klinkt? Je kan dan toch geen verhouding meer aanbrengen? Stel dat de hond iets heel knaps doet, echt heel knap. En hij krijgt alleen een click... Is het dan niet motiverender als je hem ook meer beloning kan geven dan als hij iets 'gewoon' goed doet? Maar goed, ik weer er niet zoveel van, ik hoop maar dat ik niet iets heel doms heb neergezet.

7 mei 2001 Name: Jaap Subject: Re: Re: Re: Is straffen verboden?? Email: jaap.oosterhoff@wanadoo.nl Oké, jij gebruikt het woord "NEE" als je duidelijk wil maken dat iets niet mag. Dat is dus een correctie. Hoe heb je hem het commando "NEE" geleerd? Het zelfde geldt voor "FOEI", je gebruikt het en het werkt. Dus moet jij hem die commando's hebben geleerd, want uit zichzelf kent hij die niet. HOE HEB JE DAT GEDAAN?? en zeg alsjeblieft niet dat dat vanzelf ging...

8 mei 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Eten als beloning???? (clicker) Email: pqvvliet@solcon.nl Ach, iets heel doms..... het is jou niet duidelijk uitgelegd denk ik. Met de clicker beloon je niet, maar geef je simpelweg het seintje "nu doe je het goed". En daarna geef je de verdiende beloning. Die beloning kun je varieren al naar gelang het niveau van de prestatie; 'gewoon goed' levert bijv. een brokje op, en een 'grote sprong voorwaarts' een halve worst. In een eerdere bijdrage schreef je dat het voor de hond zo verwarrend is om de ene keer 'nee', een andere keer 'foei' en een derde keer 'hou op' te horen. Kies 1 woordje en hou je daaraan! En dat is nou net de reden waarom het een voordeel is dat een clicker altijd hetzelfde klinkt. Snap?
Ja, de klik op zich wordt door de hond ook als belonend ervaren.... als-ie eenmaal geleerd heeft dat die klik betekent "je beloning komt eraan"! Uit zichzelf betekent een klik natuurlijk niets voor een hond. Dus voor alleen maar een klikgeluid zonder meer werken ze ook niet. Maar ze richten zich wel in eerste instantie op het verdienen van die klik. Net als wanneer wij aan een speelautomaat staan, en we weten dat er geld komt als we het klaarspelen om 3 lampjes tegelijk aan te krijgen. Dan richten we ons ook in eerste instantie op het aankrijgen van die lampjes. En we gaan uit ons dak op het moment dat dat lukt! Maar als er geen beloning aan die lampjes gekoppeld zat, zouden we ons er niet zo druk maken of ze al dan niet aangingen. De lampjes cq de klik noemen we dan de bekrachtiger. En het geld of de brokjes zijn de beloning. Is het je nu wat duidelijker?

10 mei 2001 Name: Jo Subject: Re: Verschillende trainingen bekijken?? Email: kersj@home.nl IK Heb jou bericht gelezen. Mijn naam is Jo, ik kom uit maastricht en ben al 30 jaar bezig met het africhten van politie honden. Mijn lievelingshond is de hollandseherder (korthaar) Ik heb reeds verschillende Hollanders afgericht als politie-hond. Ik ben op dit moment bezig met een Hollandse herder Reu van 11 maanden. Deze hond doet niet onder voor een Mechelaar. Hij heeft nu reeds een stevige beet op het bijtpak. Ik schaf mijn honden aan als ze pup zijn en voed ze zelf op. Het karakter van een hond heeft de geleider voor 90 % zelf in de hand. Eerst komt de opvoeding en dan pas de africhting. Dus zonder goede opvoeding is geen africhting mogelijk. Veel menssen maken van hun hond een schoothondje en willen er dan een politie-hond van maken, vergeet dat maar. De opleiding politie-hond is de zwaarste opleiding die er bestaat. Als je interesse heb mag je wel eens komen kijken bij mij op het oefenterrein.

10 mei 2001 Name: Jo Subject: Re: KNPV hollandse herders Email: kersj@home.nl Mijn naam is Jo uit Maastricht. Ik ben reeds 30 jaar bezig met het africhten van politie/bewakings-honden bij de KNPV. Jou bewering over de Hollandse herder is kletskoet. Ik werk alleen maar met Hollandseherders (met stamboom) en deze honden halen het alle maal tot politie-hond. De grootste fout wat mensen die in het bezit zijn van een hollandse herder, maken is. Dat zij van hun hond een schoothond maken en willen er dan een politie hond van maken, dat kun je vergeten. je moet van pup af aan met de opleiding bezig zijn, dan lukt het je om van een hollandseherder een politie-hond te maken. --- --- --- --- --- --- Replying to: Reactie op Thea Peters. Sabina Scipio

10 mei 2001 Name: Jo Subject: Re: Re: Re: KNPV hollandse herders Email: kersj@home.nl Jij verteld dat je in Amsterdam niet met een Hollander hoeft aan te komen. Dan zit je toch bij een stelletje onervaren africhters. Maar dat zien we ook ieder jaar bij de resultaten die deze verenigingen behalen op de keuringen. Ze kunnen nog geen Mechelaar naar de keuring krijgen. --- --- --- --- --- --- --- ---Replying to: Bij de k.n.p.v.in Amsterdam hoef je met een stamboom Hollander niet aan te komen want dan lachen ze je uit. Een Hollander zonder stamboom uit een k.n.p.v.lijn is wel welkom.

10 mei Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: KNPV hollandse herders Email: pqvvliet@solcon.nl Jo, je hebt al eerder op ditzelfde bericht gereageerd. Toen heb ik ook al gevraagd of het een ietsjepietsje zachter kon! Sabina had dit stukje eigenlijk voor het NHC-clubblad ingestuurd, en aangezien de rest van de discussie op het forum plaats vond heb ik haar gevraagd om haar stukje er ook bij te zetten. Dat er reacties op komen van mensen die het niet met haar eens zijn en/of meer verstand van dit onderwerp hebben dan zij: prima, daar is dit forum voor. Maar als daar gelijk woorden bij vallen als: kletskoek, reinste onzin, en denk eens na voor je wat opschrijft, dan durft straks geen een 'beginner' hier nog wat te zeggen. En dat zou ik heel jammer vinden, daarmee wordt dan eigenlijk de bedoeling van dit forum teniet gedaan. (Ja ik kan me voorstellen dat je het er spontaan uitflapt, hoor.) Ondertussen maak je me nu wel heel benieuwd wat dan het verschil is tussen wat jij met je pup doet, en hoe andere mensen hun pup opvoeden. Wil je daar alsjeblieft wat meer over vertellen?

10 mei 2001 Name: Cor Bouius Subject: behendigheidtraining Email: ijsgein@zonnet.nl Hallo, Ik ben de trotse eigenaar van een lang haar goud stroom van 1 jaar. Vanaf welke leeftijd kan je aan behendigheid doen? Dit kan ik gaan doen bij de NHC te Maarn. Groeten vanuit Nieuwegein Cor Bouius

11 mei 2001 Name: Marcel Subject: Re: behendigheidtraining Email: meerhuisje@wanadoo.nl Website: www.kringgroepmiddennederland.nl Hoi Cor, Op een leeftijd van 1 jaar kan je prima beginnen met behendigheid, Kom snel, de nieuwe beginners-behendigheidsgroep is vorige week begonnen! Marcel.

11 mei 2001 Name: Cor Bouius Subject: Re: Re: behendigheidtraining Email: ijsgein@zonnet.nl Dag Marcel, Bedankt voor je reactie. Ik kom binnenkort langs. Groeten en succes, Cor Bouius

25 mei 2001 Name: erica oosting Subject: Wat is het hier stil Email: erica.oosting@wolmail.nl Website: www.geocities.com/erica_oosting Hoi allemaal, Nu de MKZ crisis voorbij is en het mooi weer is, zitten er nu natuurlijk niet veel mensen achter de computer. Ik heb last van m'n knie, kan niet teveel lopen, dus ik zit wel achter m'n computer. Ik vond het wel leuk om een deel van de discussie in het clubblad te zien, kunnen mensen zonder internet ook meegenieten! Maar wel even schrikken als je je eigen naam erbij ziet staan!
Ik probeer Hadoes te leren zwemmen, dan kan ik samen met Hadoes gaan zwemmen. Maar ze wil niet! Ze houdt wel van water ze loopt er heel ver in maar zodra de grond onder haar poten verdwijnt wordt ze bang. Speuren met Hadoes staat nu ook op een laag pitje vanwege m'n knie helaas. We kunnen misschien op 18 november al examen doen als we dan VZH hebben en als het speuren nog steeds zo goed gaat tenminste!
Ik heb zonet nieuwe foto's opgehaald: een heel rolletje Hadoes! Er zaten wel een paar leuke bij, ik zal ze volgende week op de site zetten.

25 mei 2001 Name: johan verhey Subject: Re: Wat is het hier stil Email: johan@verhey-3.myweb.nl Hoi Erica, Welk examen wil je 8 november doen ? Speurhond ?. dan kom je toch nog een paar trainingsmeters te kort denk ik.Speurhond1 [1000-1400 mtr-verschillende voorwerpen-vele hoeken-verleidingsporen] Dus je kunt je er nog flink tegenaan. Succes met je hond en beterschap met je knie gewenst Groetjes Johan

27 mei 2001 Name: marcel Subject: zwemmen Email: meerhuisje@wanadoo.nl Website: home.wanadoo.nl/meerhuisje Hoi Erica, Ik heb hetzelfde probleem met een vorige hond gehad, niet durven zwemmen. Je hond kan prima zwemmen, hij zal het alleen even moeten durven. Ik heb het volgende gedaan: met de hond aangelijnd het water in op een plaats waar het langzaam dieper wordt, zodra de hond nog net kan staan hem steunen met een hand onder zijn buik. Vooral rustig aan, probeer in ieder geval angst te voorkomen, als je hond eenmaal door heeft dat hij horizontaal in het water moet blijven dan gaat het snel vooruit. Succes!

28 mei 2001 Name: erica oosting Subject: Re: Re: Wat is het hier stil Email: erica.oosting@wolmail.nl Website: www.geocities.com/erica_oosting Ik kom inderdaad nog heel wat meters te kort, maar voorwerpen en verleidingssporen heeft ze geen enkel probleem mee tot nu toe. Ik blijf optimistisch!

28 mei 2001 Name: erica oosting Subject: Re: zwemmen Email: erica.oosting@wolmail.nl Website: www.geocities.com/erica_oosting Mijn vorige hond was een echte waterrat, daarom ben ik misschien wat ongeduldig met Hadoes. Bedankt voor je advies, ik ga het vanmiddag direkt weer proberen, maar wel rustig zodat Hadoes niet bang wordt. groeten Erica

29 mei 2001 Name: Hannie Vink Subject: Paddentrek en fazanten Email: Hannie.Vink@eudoramail.com Eén van de leuke dingen van het hebben van honden, is het kijken naar hun gedrag. Ik kom net terug van de avondwandeling en heb genoten van het volgende schouwspel: Mijn jonge korthaar duikt nog steeds op alles af wat een beetje interessant oogt en vanavond zat er dus een dikke pad midden op de zandweg. Hij schiet er op af, maar op het moment dat hij aan de pad ruikt, springt deze vooruit. Hij deinst achteruit om vervolgens weer te gaan snuffelen. Weer springt de pad vooruit en trekt Eelco zijn hoofd snel terug om daarna nieuwsgierig toch weer dit schepsel te gaan onderzoeken. Dit spelletje herhaalt zich verschillende malen en het is prachtig om die verbaasde blik te zien telkens als de pad wegspringt. Uiteindelijk komt hij er achter dat hij ook zijn poot kan gebruiken en krijgt de pad een tik die hem verdooft waardoor hij niet meer wegspringt. Nu kan hij eindelijk het glibberige beest in zijn bek pakken.
Een andere gebeurtenis die ik graag op video had willen opnemen, was zijn 'ontmoeting' met een fazant een paar weken geleden. Ik liep met hem op een rustige weg en ik had hem net vrij gelaten. Hij begon te snuffelen tussen het hoge gras in de berm van de weg, vermoedelijk op zoek naar iets eetbaars. Op het moment dat ik naar hem omkeek om te kijken waar hij bleef, zie ik dat hij iets groots en bruins in zijn bek heeft. Op het eerste gezicht had ik niet in de gaten wat het was, maar even later maakt hij zijn bek open en vliegt er een fazantehen weg. Eelco hapt naar de losgekomen donsveertjes om vervolgens verbouwereerd de vogel na te kijken.
Waarschijnlijk dat jullie dit soort gebeurtenissen ook met je Hollander(s) meemaken en het zal waarschijnlijk ook niet specifiek gedrag van een Hollander zijn, maar wel leuk om naar te kijken. groetjes, Hannie

29 mei 2001 Name: marcel Subject: Re: Paddentrek en fazanten Padden waren volgens mijn hond niet smakelijk, ze had waarschijnlijk al wat ervaring, zodra ze een pad zag, toch nieuwsgierig en kijken, maar ondertussen een hele vieze bek trekken. Na een ervaring met een egel: niet aankomen alleen blaffen. Marcel.

29 mei 2001 Name: Hannie Vink Subject: Re: Re: Paddentrek en fazanten Email: Hannie.Vink@eudoramail.com Ja Marcel, mijn langhaar Cay stond er inderdaad kwispelend bij te blaffen. Een egel heeft Eelco nog niet ontmoet, maar mijn vorige korthaar Rob Roy, moest iedere egel oppakken en het liefst meenemen naar huis. Dat hij daarbij kleine verwondingen in zijn bek opliep, interesseerde hem niet. Ikzelf vond het niet zo'n geweldig idee, vooral nadat ik ergens had gehoord dat de meeste egels vlooien hebben. Mijn eerste hond, een poolhond, maakte altijd korte metten met egels. Voor de egel goed en wel opgerold was, had ze hem al op de rug liggen met de kwetsbare delen boven. Wat dat betreft, bezitten poolhonden heel wat meer jachtinstinct dan een HH en zijn kleine dieren niet echt veilig bij hen. gr. Hannie

29 mei 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: Paddentrek en fazanten Email: pqvvliet@solcon.nl Wat ik herken in Hannie's verhaal is dat de hond meer nieuwsgierig / geinteresseerd is, dan jachtbelust of agressief. Zou dat (ook) een kwestie kunnen zijn van selectie op verdraagzaamheid t.a.v. andere dieren, als gewenste eigenschap voor een herders / boerderijhond?
Onze ontmoeting met een kikker of een pad in het kleine park hier vlak bij dateert alweer van enkele jaren geleden. Het viel me op hoe belangstellend Ercoles erachter aan liep, niet dat felle van "jou zal ik eens even grijpen". (De pad of kikker verdween in het riet voor een nadere inspectie mogelijk was.)
En een week of twee terug liepen we in het andere park langs de ganzen. Die hebben nu kuikens en zijn dus extra waakzaam tegenover voorbijgangers. Ercoles kwam in gedachten verzonken langs en had helemaal geen erg in jonge gansjes. Een van de volwassen ganzen stoof met gespreide vleugels op hem af en pikte hem stevig in zijn flank. Ercoles draaide zich half om, trok z'n lip op en sperde zijn bek eens open zo van "nou joh, blijf van me af" en liep, hoofdschuddend zou je bijna zeggen, weer verder. Prettig, zo'n verdraagzame hond.

29 mei 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Ercoles Email: pqvvliet@solcon.nl Zojuist iets over Ercoles opgeschreven, en het voelt al een beetje als 'terugkijken'. Het ziet eruit of hij vannacht/vanmorgen een attaque of zo heeft gehad, hij kon vanmorgen zowaar nog wel zelf de trap af maar veel meer wilden z'n poten niet. Af en toe kwam hij even in de benen, maar na een enkel rondje kamer/keuken/bijkeuken begon hij dan alweer zo te slingeren dat hij maar gauw ging liggen. Tussen de middag had hij genoeg energie verzameld om even naar buiten te kunnen voor een plas en een hoop. Bij thuiskomst lag hij in de gang alweer plat van deze inspanning. Eten hoeft hij niet, een voorgehouden waterbak wordt wel dankbaar leeggedronken. (die moet ik dus wel voorhouden, staand drinken lukt niet.) Morgen zouden we naar Maastricht, naar familie van zijn (inmiddels overleden) eerste eigenares. Dan konden die hem nog eens zien. Maar ik denk dat dat afbellen wordt..... Nou ja, voor hetzelfde geld sta ik vanavond als ik uit mijn werk kom verbaasd te kijken hoe goed het weer gaat. We zien wel hoe het loopt.

29 mei 2001 Name: Hannie Vink Subject: Re: Ercoles Email: Hannie.Vink@eudoramail.com Hopelijk knapt hij snel weer wat op!

29 mei 2001 Name: Hannie Vink Subject: Re: Re: Re: Ganzen (was: paddentrek en fazanten) Email: Hannie.Vink@eudoramail.com Over ganzen gesproken... dan moet ik altijd denken aan die keer dat Rob Roy een gans te pakken had. Bij mij in de buurt lag tegen de rand van het bos een klooster waar altijd wat ganzen in de tuin los liepen. Toen Rob Roy ongeveer 6 maanden was, was ik hem met wandelen even kwijt. Ik vond hem terug bij het klooster midden boven op een gans liggend met de hals in zijn bek. Deze gans was niet zoals jullie misschien zullen denken dood, maar nog 'springlevend'. Toen ik Rob Roy bij zijn halsband had gepakt en het commando 'los' had gegeven, bleek zelfs dat de gans geen enkele wond had opgelopen en gewoon wegwaggelde. Ik heb hem toen maar aan de lijn gelaten als er dieren in de buurt waren, want hoewel hij ze niet had gedood, wilde hij ze toch behoorlijk domineren.

31 mei 2001 Name: Wim de Jong Subject: Plukken of trimmen Email: jong@luna.nl Volgens zowel mijn fokker als mijn hondentrimster bestaat er verschil tussen het plukken dan wel trimmen van een ruwharige Hollander. Kan kloppen, want toen Emo voor de eerste keer werd onthaard ('getrimd'), hield hij na die kappersbeurt meer krul over dan toen hij vorige week werd 'geplukt'. Ik weet nu: mijn voorkeur gaat uit naar een niet zo kale ruwhaar, dus een 'getrimde'. Zijn er nog meer argumenten om voor plukken dan wel trimmen te kiezen?

31 mei 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: Ercoles Email: pqvvliet@solcon.nl Inderdaad hij was al snel weer wat beter, dus het bezoek aan Limburg gisteren kon gewoon doorgaan. Vandaag is-ie wel weer erg rustig en slaapt veel. Maar voorlopig is hij er nog wel.

1 juni 2001 Name: erica oosting Subject: Re: Plukken of trimmen Email: erica.oosting@wolmail.nl Website: www.geocities.com/erica_oosting Je moet een ruwhaar absoluut niet trimmen! Ten eerste omdat je bij het trimmen niet het oude haar verwijdert, maar alleen inkort. Het oude haar moet er wel uit anders kan het gaan irriteren met alle vervelende gevolgen van dien. Hoe meer haar je eruit plukt hoe beter, want dan komt het mooier terug. Ten tweede, en dat is mijn persoonlijke mening, is de ruwharige hollandse herder geen poedel. Wat geeft dat nou als ie een tijdje wat kaal is (tenzij het net heel koud is). Een ruwhaar hoeft er van mij niet tiptop bij te lopen. De naam zegt het al: RUWhaar.

2 juni 2001 Name: Pauline van Vliet Subject: Re: Re: Plukken of trimmen Email: pqvvliet@solcon.nl Gezien Emo's leeftijd heeeft hij waarschijnlijk die eerste keer een "puppytrim" gehad. Dat is alleen wat bijwerken. Bij de halfjaarlijkse plukbeurt gaat het om: de hond door de verharing heen helpen. Een lang- of korthaar wordt dan wat extra geborsteld, en bij een ruwhaar pluk je het loszittende haar eruit. Ik heb trouwens ook wel van mensen met een kort- of langhaar gehoord dat ze naast het borstelen ook wel wat plukken als de hond echt veel haar kwijt moet. Je kunt wel meer haar op de hond laten zitten "omdat dat mooier staat", maar dan blijf je wsch. meer en langer haar op de vloer vinden, want het beest verhaart nou eenmaal en dat haar gaat er toch wel uit! Dus ruim het dan maar lekker in een keer op. Trouwens kort- en langharen kunnen er ook knap 'kaal' uitzien bij het verharen hoor. (Vind je Emo er niet lekker sportief uitzien met een kort vachtje?)

 

Klik hier om terug te gaan naar de forumindex

Terug naar hoofdpagina