Van: Heleen 21-5-2004  Herplaatsen

Soms zie ik op deze site, of die van de NHC, een Hollander die herplaatst moet worden omdat de eigenaren een probleem met hem hebben, terwijl dat probleem misschien best opgelost kan worden. Bijvoorbeeld, een hond die herpaatst moet worden omdat hij niet met koeien, schapen en paarden overweg kan, of met kinderen. Daar is toch best iets tegen te doen? Eventueel met hulp van een gedragsdeskundige. Moet een hond dan maar gewoon weg omdat zijn baas het hem niet kan afleren? Natuurlijk zijn er honden die je beter niet bij kinderen kunt houden, maar als je je hond al zo lang hebt, en hij is ook al onderdeel van je gezin, dan probeer je er toch alles aan te doen om het probleem op te lossen??
Maar ik weet natuurlijk niet wat mensen al geprobeerd hebben, voordat ze hun hond als herplaatser aanbieden.

Overigens hebben wij zelf sinds februari ook een herplaatser, omdat haar baasje overleden was. In het begin was het een ramp. Toen we kwamen kijken, en ik haar uiteindelijk heel voorzichtig aanhaalde, snauwde ze me enorm af, maar liep daarna wel weg. We hebben haar toch meteen meegenomen (al dacht ik nog: waar zijn we aan begonnen...?), maar een asiel had ze niet overleeft.
Ze was compleet wereldvreemd en bovendien een angstbijter (of daardoor). Honden waren eng, en moesten met veel agressief vertoon worden weggejaagd. Ook onze andere hond (een langhaarteef van 13) laat ze haar tanden zien, maar die trekt zich daar geen moer van aan, en Sita gaat dan wel aan de kant voor haar. Dat tandjes laten zien heeft haar waarschijnlijk in het verleden veel opgeleverd, maar bij ons niet, en het is dan ook al veel minder geworden. Na precies twee weken heeft ze met andere honden gespeeld. Ze wist helemaal niet hoe het moest en het leek een beetje op vechten, maar ze vond het erg leuk. Nu heeft ze zelfs al aangelijnd met een van haar vriendjes gespeeld!
Afgelopen maandag hebben we met haar meegelopen met een B-cursus en ze heeft ons echt versteld doen staan. Ze blijkt werken heel leuk te vinden en ze leert nog erg snel, en dat terwijl ze al 7 is!!!
Ze moet nog veel leren en met veel dingen goed om weten te gaan, maar met veel geduld is ze misschien in september klaar om met de clubmatch mee te doen, want ze is ook nog eens erg mooi.

Wat een geweldige honden zijn Hollanders toch eigenlijk. Zonde om ze weg te doen...
Als je nou een probleemhond hebt, doe hem dan niet meteen weg (tenzij het echt niet anders kan), maar probeer er alles aan te doen om het op te lossen. Want eigenlijk wil een Hollander niets liever dan bij zijn eigen baas blijven.

Van: Sandra Sandra@mkreclame.nl 10-1-2005 Hollandse herder Hallo, wij hebben een hollandse herder van 7 maanden oud. Hij is al 64 cm groot en weegt ongeveer 35 kilo en is dus een flinke "vent" maar..... Wanneer hij in de buurt komt van andere honden dan begint hij heel hoog te blaffen en probeert hij steeds om de andere hond te happen/bijten. Terwijl hij met onze andere hond (Border Collie 5 jaar) heel goed kan spelen. Weet iemand misschien raad??

Van: Pauline pq@lombok.nl 13-1-2005 Re: Hollandse herder Hallo Sandra,
Misschien heeft hij gewoon even tijd nodig om te wennen aan vreemde honden? Jullie eigen border collie kent hij al, dat is wat anders dan een hond die hij voor het eerst tegenkomt.
Hij is ook geen klein puppy meer, dus hij zal ook aan het uitproberen zijn wat andere honden precies wel of niet van hem accepteren. Of het "happen" nou alleen maar is dat hij behoefte krijgt aan een wat steviger manier van spelen, of dat hij de andere hond echt aan het plagen/domineren is, kan ik hiervandan niet zien. Hoe dat zich ontwikkelt hangt er ook vanaf hoe die andere honden op hem reageren. Mochten er honden zijn die zich duidelijk bedreigd of platgewalst voelen door meneer, laat hem daar dan maar voorlopig niet bij los. Als hij ervaart dat hij op deze leeftijd andere honden zo kan intimideren, dan zou hij weleens een ongezond hoge dunk van zichzelf kunnen krijgen. Trekken de andere honden zich er weinig van aan, of geven ze eens een flinke blaf terug waarna jouw hond wat inbindt, dan lijkt het me niet zo'n probleem.
Met mijn eigen reu, Chico, maak ik ook wel mee dat hij heel leuk kan spelen met teefjes, nadat het teefje eerst een paar keer door middel van corrigerend snauwen duidelijk heeft gemaakt wat hij wel en niet mag doen. Een beetje "grenzen vaststellen" hoort erbij, en daar mogen ze ook onderling wel de gelegenheid voor krijgen.

Van: Tinie Mooren tmooren@home.nl  25-2-2005 Re: Hollandse herder Hallo,
Ik heb zelf een Ruwharige Hollandse herder van 12 jaar, die als pup zijnde tot een maand of negen met elke willekeurige hond speelde. Tijdens zijn "puberteit" werd het echter anders tijdens het spelen met andere honden (reuen). Hij stelde zich duidelijk op als leider van het geheel en handelde hier ook naar. Met teven en puppies was en is het anders, deze mogen nog steeds over hem heen lopen ofschoon hij nu als hoog bejaarde wel aangeeft wanneer het genoeg is.
Toen hij een jaar of vier was heb ik hem op advies van de dierenarts laten castreren in de hoop dat felle gedrag minder zou worden.
Hij viel vanaf die tijd inderdaad minder fel uit naar andere reuen maar het is nooit echt weg gegaan. Hier heb ik gewoon rekening mee gehouden en alleen nog maar met teven en puppies laten spelen.
En daar geniet hij nog steeds van ofschoon het spelen op zijn leeftijd na 5 minuten afgelopen is.
Succes verder met je hond geniet ervan en neem hem zoals die is.

Van: sil sil_2912@hotmail.com 13-3-2005 Re: Hollandse herder hoi
ik heb 2 hollandse herders het is een geweldig ras maar je moet wel zorgen dat je altijd vaste regels hebt bij de hollandse herder anders gaat hij met je spelen.
als je hem goed opvoed heb je er een hele fijne hond aan

Van: Kees Antonis kees.antonis@casema.nl 7-6-2005 traditionele training tov clicker training Met mijn Langhaar reu Thor ben ik groen als gras in het IPO begonnen met de reddingshonden sport. Harstikke mooi. Het werken in de bossen en het puin en 1x per jaar in de sneeuw in Oostenrijk vinden we allebei prachtig. Alleen het appel daar hebben we moeite mee.
Mijn groep heeft geprobeerd me de traditionele manier van trainen bij te brengen maar dat slaat voor beide niet erg goed aan. Nu ben ik op zoek naar een manier van trainen waarbij je ook appel en behendigheid kunt trainen die voor ons beide wel aanslaat.
Ik heb al veel positieve dingen gehoord, gelezen en gezien over de clicker training.
Wie heeft daar uit 1e hand ervaring mee en kan me daarover wat vertellen zowel positieve als negitieve dingen.

Van: Elvira Kleijwegt e.kleijwegt@zonnet.nl 7-12-2003 Hollandse Herder om met schapen te werken. Bestaan die nog? Zo ja, waar?
Even voorstellen.
Na mijn eerste Kortharige Hollandse Herder wilde ik weer een Hollandse Herder. Nu ben ik sinds maart 1999 in het rijke bezit van mijn kruising Hollandse Herder(1 kwart Mechels- en 3 kwart Hollandse Herdershond) waar ik G&G en Flyball mee doe. Behendigheid kan niet meer daar ze geblesseerd is geweest aan haar kruisband en die blessure na de behendigheid weer terug komt. We hebben ook kennis gemaakt met speuren, wat de hond erg leuk vindt maar het baasje (ik dus) niet. Ook heb ik sinds oktober 2000 een Border Collie. Met haar doe ik ook G&G en flyball, maar ook schapendrijven. Voor mijn Hollandse Herder leek dat ook wel leuk, maar dan moest ze met 2 jaar onder appel staan. Helaas had ik haar toen nog niet onder appel en was ze nog flink aan het feesten en beesten. Ja, Vosje heeft een hele lange vrolijke jeugd gehad. Met andere woorden, ik ben te laat begonnen met de opvoeding. Nu weet ik beter en met Funny, mijn Border Collie heb ik het anders gedaan en we zijn nu bezig met voorbereiden voor het G&G 3 examen.

Ik wil nu graag mijn hobby schapendrijven uitbreiden met schapenhoeden met bij voorkeur een Hollandse Herdershond. Ze zijn nu eenmaal geweldig. Ooit heb ik gelezen dat er een Nederlandse Hollandse Herder in Duitsland kampioen is geworden dus ze bestaan nog wel. Zit het hoeden nog in de gehele lijn of moet ik op zoek naar hoedende ouder honden? En maakt het uit of ze lang of kortharig zijn qua werklust en karakter?

Van: Pauline pq@lombok.nl 7-1-2004 Re: Hollandse Herder om met schapen te werken. Bestaan die nog? Zo ja, waar? Een hoedende herdershond zoals de Hollandse, Belgische of Duitse herder heeft een andere stijl van werken dan een Border collie, ook al zijn het allebei "herdershonden". Net zoals onder het begrip "jachthond" honden vallen voor verschillende typen jacht. Er zijn honden die met geheven poot blijven staan als ze wild ruiken (bijv. setter) en ook honden die er dan blaffend achteraan gaan, zoals de beagle. Als je met een beagle of teckel bij een Retrieverkringgroep gaat trainen, zal hij daar niet goed in passen, niet zozeer vanwege zijn afwijkende formaat als wel omdat hij nu eenmaal voor ander gedrag gefokt is. Hetzelfde zal naar alle waarschijnlijkheid gelden voor het trainen met een hoedende herdershond bij een Border collie-groep. Uit hetgeen je schrijft krijg ik de indruk dat je dat van plan was? Correct me if I'm wrong......

Je zult trainingsgelegenheid moeten zien te vinden bij mensen die herderswerk met dit type hond gewend zijn. En dat is in Nederland nog niet zo eenvoudig. De traditie van het herdershondenwerk met het eigen inheemse ras is hier zo goed als verloren gegaan. In Groot-Brittannie is men wel met het eigen ras blijven werken bij de schapen, de kennis over het wat en hoe is bewaard gebleven, en dit wordt ook gepromoot door bijv. de films hierover op TV. Vandaar dat de meeste schapenboeren en herders in Nederland Border collies gebruiken; je kunt compleet afgerichte honden importeren en er zijn voldoende Britse vakmensen om kennis over te kunnen dragen.

Waarom er zo weinig Nederlanders zich op Duitsland richten, waar toch immers ook nog de nodige kennis en praktijkervaring aanwezig is over het werken met aldaar inheemse herdershonden, weet ik niet. Misschien omdat de gemiddelde Nederlander beter Engels spreekt dan Duits? Omdat Duitse schaapherders niet op televisie komen? De Duitse herder-vereniging in Duitsland organiseert in elk geval ieder jaar een kampioenswedstrijd schapenhoeden voor hun eigen ras, en door heel Duitsland zijn nog wel herders te vinden die met inheemse honden werken (Duitse herders en Altdeutsche Schaeferhunde).
Dus als je vlak bij de Duitse grens woont zou je misschien op zoek kunnen gaan naar een Duitse leermeester. Voor zover die mensen daar tijd voor hebben, en dat hangt er denk ik ook vanaf hoe serieus je er zelf mee bezig bent.

Heb je zelf schapen, of ben je in de gelegenheid die te nemen, of zou het uitsluitend om het werken met andermans kudde gaan? Let wel: als je zou besluiten zelf schapen te nemen, dan moet dat wel zijn omdat je schapen op zich leuk vindt, en niet alleen maar omdat de hond iets te hoeden moet hebben, dat is niet eerlijk tegenover de schapen.
Als je alleen met andermans kudde kunt werken: Schapen die gewend zijn aan het omcirkelen en opdrijven dat een Border collie doet, moeten ook omschakelen naar gehoed worden door honden (en een herder) met een andere stijl van werken. Om te zeggen "ik zoek een kudde die Border collies gewend is en daar laat ik dan een uurtje in de week mijn stijl van hoeden op los" zou dus ook nog weleens niet zo simpel kunnen zijn.
Om een indruk te krijgen van wat er bij "hoeden continentale stijl" zoal van de hond verwacht wordt, zou je het boek "Ausbildung von Hütehunden" kunnen lezen. Hopelijk is je Duits goed genoeg, ik betwijfel of het in andere talen vertaald is. Het boek is geschreven door Hans Chifflard en Herbert Sehner en in 1996 verschenen bij uitgeverij Ulmer, Wollgrasweg 41, 70599 Stuttgart (Hohenheim). Het ISBN-nummer is 3-8001-7313-1.

Er is geen Hollandse herder in Duitsland kampioen geworden. Er heeft wel enkele jaren geleden een Hollander uit Nederland examen gedaan voor het diploma kuddegebruikshond. Een verhaal daarover vind je elders op deze site, had je de pagina's over schapenhoeden al ontdekt? Je komt er via het linkje "meer over Hollandse herders" onder de foto op de hoofdpagina. De in het verhaal (van Marijke Bree) genoemde schapenhouder Willem Schouten is overigens, voor zover ik weet, naar het noorden van het land verhuisd en zou geen schapen meer hebben.

In het schapenhoed-gedeelte van deze site vind je ook een link naar informatie over de kudde van Lia Helmers en Jan Klomp in Zeeuws-Vlaanderen. Lia vertelt graag over het werk bij de kudde en belangstellenden zijn welkom. Je zou in elk geval hun honden (Hollandse en Duitse herders; de laatste zijn uit Duitsland geimporteerd) aan het werk kunnen zien. Het is een van de weinige kudden in Nederland die met dit type hond worden gehoed.

En dan, stel dat je een geschikte kudde gevonden hebt om met je hond bij te oefenen / werken. Wat is er mis met Vosje? Ze luisterde niet goed genoeg toen ze twee was - okee, maar inmiddels is ze 5 jaar en zal nu wel wat beter in de hand staan. Je hebt het over een blessure waar ze last van krijgt na behendigheid - maar ondertussen kan ze wel flyball doen, waarbij je toch ook niet stil moet zitten. En ik weet niet of je het af en toe een uurtje voor de aardigheid wil doen, of dat je echt hele dagen er met een kudde op uit gaat trekken. In het laatste geval zit die blessure waarschijnlijk wel in de weg, als het een "kleine hobby" blijft zou het misschien nog niet zo'n probleem zijn, maar goed daar kun jij meer van zeggen dan ik.
Je zegt dat ze niet gehoorzaam genoeg was, maar wat is er over de aanleg, het talent, voor het werk gezegd? Heeft ze een of andere test afgelegd? Daar zou je anders eerst eens iemand met ervaring met dit type hond naar moeten laten kijken.

Genoeg om je eerst verder in te verdiepen lijkt me, en daarna zou je dan altijd nog kunnen besluiten een pup erbij te kopen om schapen mee te gaan hoeden.
Er zijn wel honden met aanleg, het punt is alleen dat slechts weinig mensen met hun hond bij schapen werken en het dus van veel honden niet bekend is hoe groot de werkaanleg nog is. Een aantal jaren geleden zijn er wat aanlegtests afgenomen (georganiseerd door club voor werkende herdershonden, club bestaat inmiddels niet meer) en men was aangenaam verrast door het instinct wat de meeste geteste Hollanders bleken te hebben.

Het is niet helemaal een pasklaar antwoord op je vraag, maar je kunt weer even verder denk ik.

Van: Elvira e.kleijwegt@zonnet.nl website: http://www.geocities.com/vosenfun 6-9-2004 Re: Hollandse Herder om met schapen te werken. Bestaan die nog? Zo ja, waar?  Hoi Pauline,  Het spijt mij dat ik je niet heb bedankt voor je reactie. Vosje is bij de schapen geweest die idd. gewent waren aan border collies en ik kan je vertellen dat ze me enorm heeft laten schrikken. Het was niet mijn opzet om de schapen al los te laten terwijl Vosje in de wei was. Vosje had 1 schaap afgescheiden van de kudde en heeft deze gevloerd. Wij konden beide niets zien, want het schaap lag in een droge greppel. Toen wij aankwamen bleek Vosje het schaap alleen maar plat te houden. Als het schaap bewoog onder haar dan deed ze happen naar zijn kop (niet raak dus). Achteraf bleek dat het schaap niet één schammetje of zo had. 
Vosjes jacht instinct is groter dan haar band met mij. Ik durf het met Vosje niet meer aan. Als ze eenmaal gaat is ze niet meer te stoppen. 
Omdat bij mijn Border Collie HD++ is geconstateerd heb ik er een border collie pup bij genomen om haar te helpen bij de schapen en misschien ooit wedstijden te gaan doen.
De schapen die ik verzorg (ong. 100 verdeeld over 7 weides) zijn overigens van vrienden waar ik heb leren schapendrijven met mijn border collie.
Toch denk ik dat ik mogelijkheden blijf zoeken voor het schapenhoeden. Niet dat ik er nog een pup bij neem, maar voor de toekomst lijkt het me toch leuk om een hollander het oude werk te laten verrichten.
Nogmaal mijn excuus en bedankt!!!

Van: sil sil_2912@hotmail.com 13-3-2005 Re: Hollandse Herder om met schapen te werken. Bestaan die nog? Zo ja, waar? hoi
mijn mening is dat je een hollandse herder altijd schapen hoeden kunt leren maar je moet gewoon een beetje uitzoeken bij welke fokker je een h.herder wilt kopen dus niet uit de ipo voorouders lijkt mij.
maar honden met een wat minder temperament in hun bloed ik heb 2 h,herders en 1 daarvan komt van een fokker die vooral zijn honden traint op speuren en dat haal je toch uit pups vind ik zij is rustiger en minder pittig dan mijn andere hollander die van de ipo ouders afkomt maar het hangt natuurlijk ook van het karakter van de hond af en inderdaad een hond moet je wel goed opvoeden en dat geld zeker voor de hollandse herder. maar leren kun je ze alles ook schapen hoeden. en bouw een band op met je hond door veel te spelen met ze en altijd bezig blijven met je hond dan pas krijg je een goede band   dat is mijn advies!

Van: Elvira e.kleijwegt@zonnet.nl website: http://www.geocities.com/vosenfun 14-8-2005 Re: Hollandse Herder om met schapen te werken. Bestaan die nog? Zo ja, waar?  Dank je wel Sil. Mijn volgende Hollander zal ik met zorg uitkiezen en ik heb inmiddels geleerd selectief te zijn in het uitzoeken van een hond. Hopelijk vind ik ooit de Hollander waar ik mee samen kan werken bij de schapen. Vos heeft inmiddels het G&G1 examen gehaald Ik ben erg trots op haar. Ze is nu ook wat rustiger bij de schapen dan voorheen, maar ik durf haar nog niet los te laten. Ik ben al blij dat ze aan de lijn rustig is als ze schapen ziet
Het zijn er nu nog maar 29 van een vluchtig ras en gewend aan honden. Binnenkort worden er nog 9 verkocht en de rest heb ik gekregen als dank voor de jaren van zorg, want mijn vriendin gaat emigreren.   Ik ga nog langzaam verder met Vos te wennen, maar een hulp zal ze vrees ik nooit worden. Mijn doel met haar is nu dat ze gewoon lekker mee kan als ik langere tijd bij de schapen door breng.  Groetjes Elvira

 

Klik hier om terug te gaan naar de forumindex

Terug naar hoofdpagina