Werken voor het archief

 

Honden fotograferen, oude boeken en tijdschriften lezen, en de foto's en gegevens verder verwerken. Dat alles tezamen is "werken voor het archief".

Ook in 2025 wordt er weer van alles gedaan en gevonden.

 

11 februari  Met ieder bezoekje aan de bibliotheek in Amsterdam komen we weer een stukje verder. De afgelopen keer ben ik begonnen in de catalogus van de tentoonstelling in Hengelo, juni 1908.
Dit was de tweede tentoonstelling die door de Rashondenclub Twente werd georganiseerd. Deze vereniging was gevestigd in Hengelo en bestaat nu niet meer; de huidige Twentse Kynologen Vereniging, met Enschede als thuisbasis, dateert van 1919.
Het was geen grote show, het hoogste deelnemersnummer was 156. Ter vergelijking: de een maand eerder gehouden tentoonstelling in Amsterdam, die door de landelijke verenigingen Nimrod en Cynophilia samen georganiseerd werd, had 678 inschrijvingen. In Hengelo zien we ook menigeen uit het midden en westen van het land meedoen. Ook toen al waren er gedreven showers die alles afliepen met hun honden.
Aangezien het in die tijd ook mogelijk was om je deelnemende hond in een transporthok op de trein te zetten, waarna hij door vrijwilligers van het station werd gehaald en bij de keuring voorgebracht, vraag ik me altijd af wie van die verder weg wonende exposanten nou echt zelf alles afreisden. Met de spoorwegen werd standaard een regeling getroffen voor heen- en terugzending van de honden.

Zaterdagochtend om 10 uur begonnen de keuringen in vier ringen. Van 1 tot 2 hadden de keurmeesters lunchpauze.
Dan zullen ze ondertussen wel bijna klaar zijn, zou je nu denken. 150 honden in 4 ringen, dat is gemiddeld 37 of 38 honden per ring, daar kun je in drie uur wel doorheen zijn als het een beetje vlot gaat.
Maar sommige aspecten van een hondenshow zijn nu meer gestroomlijnd dan toen. De klasse-indeling bijvoorbeeld.
Tegenwoordig moet je met een jongvolwassen hond de keuze maken of je hem in open, tussen- of jeugdklas inschrijft, maar vroeger mocht je hem gewoon in alle klassen inschrijven waar hij maar voor in aanmerking kwam. Veel honden kwamen meerdere keren in de ring, met wisselende concurrentie per klas. In Engeland doen ze het nog steeds zo.
In de toen nog bestaande verkoopsklasse deden gewoonlijk honden mee die ook in een 'gewone' klas waren ingeschreven. Af en toe zie je een hond voor zo'n enorm bedrag te koop staan, dat ik me afvraag of het echt wel de bedoeling was om de hond te verkopen, of alleen maar om in de verkoopsklasse óók nog een prijs te kunnen winnen. De eigenaar van Toon, die mei 1908 in Amsterdam meedeed, komt er eerlijk voor uit dat hij de hond in feite niet kwijt wil (zie afbeelding). Niet de bedoeling van deze klasse natuurlijk, maar een geintje moet een keer kunnen.   



Ook de prijsuitreikingen namen vermoedelijk meer tijd in beslag. Op de regionale clubmatch waar wij onlangs aan mee hebben gedaan (275 honden in 5 ringen) ging dat heel efficiënt. De beste hond van ieder ras kreeg een rozet van de organiserende club; bij de uitgang van de erekeuring stond iemand met een mand rozetten en gaf iedereen die de ring verliet er een.
Destijds bevatte iedere catalogus een bladzijden lange opsomming van de uitgeloofde prijzen, zowel door clubs als door particulieren. Er waren ereprijzen voor de eindkeuring, en een heleboel speciale prijzen per ras. Die zullen dus bij de raskeuring al uitgereikt zijn, met soms nog een extra competitie binnen het ras (bijvoorbeeld voor de beste zelfgefokte hond). Er waren medailles, kunstvoorwerpen, kistjes sigaren en geldprijzen (dan had je dus je inschrijfgeld met rente terugverdiend).
Bovenaan de lijst van ereprijzen prijken twee medailles voor de beste reu en de beste teef van de tentoonstelling. Dat zal een heel volle erering zijn geweest, want het huidige systeem van verdeling in rasgroepen waarvan dan de beste doorgaat naar de eindkeuring, was er toen nog niet. Dus de kampioenen van álle rassen bij elkaar in de ring, en daar dan een beste uit kiezen.... ik had het wel eens willen zien.
Die twee topmedailles waren uitgeloofd door koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Dat deden ze wel vaker. Ons koningshuis van nu is zeker hondminded, maar prijzen voor tentoonstellingen uitloven gebeurt al lang niet meer.

Nog iets dat inmiddels afgeschaft is, en gelukkig maar: de vastgestelde uitlaattijden voor de geëxposeerde honden. In iedere catalogus weer zie je bij de huisregels staan, dat honden die niet aan de beurt zijn voor de keuring, op hun benchplek behoren te zitten. Uitlaten kan van half 1 tot 1 en van half 6 tot 6. Hiervan afwijken mag alleen met speciale toestemming van het secretariaat.
Het idee is natuurlijk dat het betalende publiek de honden moet kunnen bekijken. Daarvoor moeten ze op de aangewezen plaats te vinden zijn, en niet ergens door of buiten het gebouw dwarrelen.
Maar iedereen die weleens meegedaan heeft aan een show, zal kunnen beamen dat honden in die omstandigheden wat vaker naar buiten moeten dan waneer ze thuis in hun mand liggen. Daar werd dus geen rekening mee gehouden. In krantenverslagen uit die tijd is vaak te lezen over het enorme geblaf in de hal. Dat zal ook uit stress zijn geweest van honden met hoge nood..... Ik ben benieuwd in welk jaar deze rege weerl is losgelaten en je hond gewoon naar de uitlaatplaats mocht als-ie moest, in plaats van het verplicht nog uren op te moeten houden. Voor de bezoekers is het ook fijner als de honden wat meer op hun gemak zijn.

Het oorspronkelijke doel van al dit leeswerk was om Hollandse herders te vinden die we nog niet uit het stamboek kenden, voor in het afstammingsoverzicht. Dat lukt aardig; ook de catalogus van deze kleine show levert er een paar. Onder andere een lichtbruine langhaarreu "Médor" van onbekende afstamming.
Bij de kortharen is er weer eens een raadseltje: er doet een nieuwe hond Stoer mee, waarvan de moeder Tref heet. Even verderop vinden we de al bekende teef Wilhelmina's Treff. Haar eigenaar, zo vond ik op internet, is de schoonvader van de fokker van Stoer. Is 'Tref' dan eigenlijk Wilhelmina's Treff, die binnen de familie herplaatst is? Of toch een andere hond met een gelijkluidende naam? Aantekening gemaakt dat het misschien wel en misschien ook niet dezelfde hond is. En nu maar hopen op een volgende vondst die duidelijkheid brengt.

 

 

terug naar pagina historie

 

terug naar pagina fotografie

 

terug naar hoofdpagina