Hollandse Herdershonden Herplaatsing:

Korthaar

 

      

[20-11-2018] Moniek Kyra van Stavast, roepnaam Mia, geboren 20-5-2014, teef, gesteriliseerd.
Na enige maanden in het buitenland, waarbij Mia op een logeeradres verbleef omdat we haar niet konden meenemen, zijn we nu weer in Nederland terug. Ons gezin is inmiddels met een nieuw gezinslid uitgebreid; na thuiskomst hebben wij geprobeerd om Mia weer bij het gezin te voegen, maar hier hadden we geen goed gevoel over. Wij hebben het besluit genomen om haar vooralsnog op het logeeradres te laten en een nieuwe baas voor haar te gaan zoeken.
Onderstaand een uitgebreide beschrijving van Mia. Dit is een combinatie van onze eigen ervaringen en die op het logeeradres.

Gedrag in huis:
Mia is graag bij ons in de buurt, bij thuiskomst is de begroeting altijd enthousiast. Wanneer wij in huis iets gaan doen, wil Mia het liefst altijd mee en houdt ze ons goed in de gaten. Mia wordt 2-3x per dag kort uitgelaten en 1x per dag minimaal een uur in het bos. Mia is zeer waaks, bij elke beweging of geluid van buitenaf wil Mia kijken en blaft daar ook regelmatig bij. Qua karaktereigenschappen komen de oplettendheid, waakzaam en actief goed naar voren.
Mia verblijft sinds april 2018 tijdelijk ergens anders. Ook daar houdt Mia haar omgeving goed in de gaten. Als ze denkt dat haar mensen iets gaan doen dan wil ze er namelijk graag bij zijn om mee te kunnen doen. Op de boerderij waar ze momenteel verblijft is het rustig is er vanuit het huis niet zoveel te zien. Mia slaat wel aan als ze denkt dat er iemand aan komt.
Gedrag buiten huis:
Bij ons thuis verbleef Mia in de tuin wanneer dit mogelijk was, ook wanneer er niemand buiten was. Bij de hondenopvang verblijft Mia voornamelijk buiten. Mia heeft een (bij voorkeur een grote) tuin nodig om rustig te kunnen snuffelen. Mia is niet in staat om alleen buiten te lopen in een niet volledig omheinde tuin, als ze iets ziet of ruikt zal ze hier achter aan gaan. Ook in de tuin is Mia waaks, net als het gedrag binnen in huis. Als er plotseling mensen binnenkomen reageert ze positief op bekenden, maar met onbekenden slaat ze aan en gaat ze op de personen af. Als ze het te bedreigend vindt, kan ze “snappen” of uitvallen. Mia voelt zich niet prettig in drukkere omgevingen (terras of stad), ook hier is ze zeer alert en kan ze uitvallen.
Waar Mia nu verblijft is het erf volledig omheind. Mia loopt daar samen met onze reu overdag dagelijks los. Ze maakt ook gebruik van een afgezette weide langs een pad waar regelmatig fietsers langs komen. Ze slaat wel aan, maar reageert niet overdreven blafferig als er mensen langs fietsen of op bezoek komen.
Gedrag aan de lijn:
Bij ons werd Mia uitgelaten aan een lange lijn aan de halsband. Mia trekt veel aan de lijn, bij het uitlaten in de buurt is Mia continue alert en slaat ze snel aan. Zeker bij katten en andere honden (ook als de hond 50-100m) ver weg is.
Waar ze nu verblijft zijn ze ook met Mia op pad geweest aan de lijn. Zij gebruiken altijd een lijn van 5 meter om haar, daar waar de omgeving het toelaat, meer ruimte te kunnen geven. Mia weet feilloos bij welke boerderijen een hond woont. Je ziet haar dan alert en gespannen worden. Als we een hond voor haar te dicht naderen dan blaft ze en trekt ze hard aan de lijn. Mia vindt andere honden die ze niet kent eigenlijk heel eng. Om haar eigen gevoel te compenseren maakt ze een hoop stampij.
Gedrag tijdens het loslopen:
Bij ons liep Mia elke dag minimaal 1 uur los in het bos in een hondenlosloopgebied. Mia houdt ons tijdens het loslopen in de gaten, maar dit kan van een afstand zijn. Als Mia losloopt kan Mia wel met sommige honden samen. Als Mia niet wil komen is de beste oplossing door te lokken met een bal.
Waar Mia nu verblijft mag ze regelmatig loslopen in het weiland naast het huis. Ze vindt het heerlijk om dan een heel eind te rennen. Ze rent dan samen met onze reu naar de rand van het weiland om te zwemmen in de sloot. Ze komt altijd vlot terug als ik weer terug loop.
Gedrag naar andere honden:
Mia heeft bij ons niet samengewoond met andere honden. Het zusje van Mia is wel eens komen logeren, dan was er de eerste dagen regelmatig een conflict, maar dit werd naarmate de tijd vorderde minder. Mia is zeer bezitterig, dus als er andere honden op visite komen moeten er geen speeltjes of botjes liggen. Met reuen gaat het beter dan met teven.
Als Mia aan de lijn is valt ze uit naar andere honden. Als Mia los is, gaat ze plat op de grond liggen en zal ze op het laatste moment opspringen en op de andere hond afstormen.
Waar Mia nu verblijft laten ze haar alleen samen met stabiele reuen. Dit gaat haar het beste af. Heel soms is er ook een teefje waar het goed samen mee gaat. Maar de meeste andere teefjes reageert ze juist weer fel op.
Gedrag naar katten:
Waar Mia nu verblijft hebben ze meerdere katten. Toen Mia in april bij hun kwam reageerde ze door heel hard te blaffen en rondom de kat te blijven draaien. Ze ging ook wel uit te vallen om vervolgens snel weg te rennen. Als de katten binnen achter de glazen deur stonden dan durfde ze achter het glas flink tekeer te gaan tegen de katten. Inmiddels blijft Mia meestal rustig als ze onze meest onverstoorbare kat buiten ziet lopen. Ze gaat dan even kijken wat de kat gaat doen en gaat daarna verder met wat ze aan het doen is. In huis gaat ze ook niet meer tekeer tegen de katten achter het raam. Of Mia succesvol in hetzelfde huis samen kan leven is heel erg afhankelijk van het karakter van de kat. Ik zou het daarom niet adviseren.
Gedrag naar kinderen:
Mia heeft bij ons met name te maken gehad met kinderen van vrienden die op visite kwamen (leeftijd 2 en 4 jaar). Hier is ze zeer schichtig naar, ze vindt het niet leuk wanneer kinderen haar benaderen of proberen te aaien. Als kinderen in de buurt komen geeft ze dit aan door te grommen en haar lip op te trekken. Waar Mia nu verblijft hebben ze een zoon van 7 die gewend is aan het contact met veel verschillende honden. Mia is erg onzeker in het contact met kinderen. Ze heeft er weinig vertrouwen in. Hoewel we Mia rustig de tijd geven om zelf kennis te maken met onze zoon, vindt ze het nog steeds niet fijn om door onze zoon geaaid te worden. Mia moet daarom niet in een huishouden met kinderen worden geplaatst.
Gedrag naar onbekende mensen:
Binnenshuis blaft Mia naar andere mensen die zij nog niet heeft ontmoet. Bij binnenkomst kunnen ze Mia het beste negeren, als iedereen rustig zit zal Mia zelf op onderzoek uitgaan (snuffelen). Op dat moment moet Mia absoluut niet geaaid worden, hier bestaat de kans dat ze dan uitvalt of snapt. Mia moet altijd in de bench gaan zitten wanneer mensen binnenkomen (waarbij het deurtje wel open staat).
Waar Mia nu verblijft hebben ze regelmatig aanloop van mensen. Ze hebben verschillende bouwvakkers aan het werk gehad. Mia kan daarbij los lopen zolang mensen haar met rust laten en haar niet gaan aaien. Stagiaires instrueren ze ook om haar de eerste tijd niet te aaien. Na een paar dagen is ze aan de mensen gewend en dan kan het aaien wel en krijgt ze ook graag aandacht van deze mensen.
Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:
Mia loopt altijd met ons mee als wij weggaan en kijkt ons na via het raam. Mia kan een lange tijd alleen zijn, 6-8 uur. De laatste drie maanden is Mia niet echt meer alleen geweest omdat dit niet hoeft op het tijdelijke adres. Door de continue aandacht en begeleiding is het gedrag van Mia verbeterd.
Gedrag in de auto:
Mia gaat zeer makkelijk in de auto.
Wat de hond leuk vindt om te doen:
Mia vindt speuren (praktijkspeuren of detectie) leuk om te doen. Mia vind het heel erg leuk om iets te doen waar ze haar hersens bij kan gebruiken.
Mia vind het heerlijk om bij ons los op het erf te lopen als we buiten bezig zijn en te “helpen” klussen. Dit houdt in dat ze met je meeloopt en bij je in de buurt is. Ze vindt het leuk om met je te donderjagen en bijvoorbeeld een sjorspel te doen. Ook komt ze tussendoor graag bij je om te knuffelen.
In alles wat we hier met haar doen letten we op de balans tussen inspanning en ontspanning. Soms is er tussendoor een verplicht rustmoment nodig. Mia kan er geen genoeg van krijgen om bezig te zijn en loopt zichzelf dan voorbij.
Waar de hond moeite mee heeft:
Mia heeft moeite met het wonen in een drukke omgeving en met aangelijnd lopen in een dergelijke omgeving. Mia’s hooggevoeligheid en onzekerheid zijn haar kwetsbaarheden. Ze heeft een eigenaar nodig die voorspelbaar is. Mia heeft het nodig om op een positieve manier begeleid en begrensd te worden.

Mia's logeeradres is in Dalfsen. Zij wordt bemiddeld via https://www.hhin.nl/ haar eigen pagina op die site is https://www.hhin.nl/index.php?option=com_hhin&view=hond&id=2387

 

 

Terug naar hoofdpagina