In de showring

 

Meedoen aan een clubdag, clubmatch, tentoonstelling.... hoe gaat dat, en wat moet je hond ervoor kunnen? Hieronder enige uitleg.


Bij aankomst ontvang je een catalogus (programmaboekje) van de dag, en een kaartje met je deelnemersnummer erop. Draag dit nummer s.v.p. zichtbaar, zowel in de ring als erbuiten. Zo kunnen andere mensen zien wie je hond is.
Kijk in het programmaboekje in welke ring je hond gekeurd wordt, en welke honden er vóór je aan de beurt zijn. Zorg dat je op tijd klaarstaat.
De honden die in dezelfde klasse zijn ingedeeld, gaan samen de ring in. Let op de nummerkaartjes en ga op volgorde van nummer staan.
Met z'n allen ga je dan een of meer rondjes lopen. Linksom (tegen de klok in), met de hond aan de linkerkant = binnenkant. Het laagste nummer gaat voorop.
Op aanwijzing van de ringmeester houdt de hele rij weer halt. De voorste deelnemer gaat naar de keurmeester toe voor de individuele keuring.


De keurmeester zal vragen hoe oud de hond is, en bevoelt de hond rondom om een goede indruk van de bouw en bespiering te krijgen. (Voor knuffelgrage honden is dat héél gezellig...)

 

 

Ook wil hij/zij het gebit van de hond zien. Van voren wordt bekeken hoe boven- en ondertanden op elkaar sluiten, en van opzij of alle kiezen die er horen te zijn ook daadwerkelijk aanwezig zijn. De bek blijft dicht, alleen de lip wordt opgetild.
Niet moeilijk, maar voor de meeste honden wel even wennen. Oefen dit van tevoren rustig thuis.





" Wilt u nu een rondje lopen?"
Houd hierbij een rustig looppasje aan, zodat de hond makkelijk kan draven.

 

Draf is de gang waarin het gangwerk het best beoordeeld kan worden. De hond kan ook in telgang of in galop gaan, maar dat is hier niet de bedoeling.
Wat zijn die verschillende gangen?
Een hond in telgang zet zijn beide linkerpoten tegelijk naar voren, dan zijn beide rechterpoten, dan weer de linkerpoten, enzovoorts. Zwik-zwak, zwik-zwak. Het is een normale gang bij langzaam lopen; gaat je hond in de ring in telgang, verhoog dan je tempo wat.
Sommige honden lopen ook op hogere snelheid graag in telgang. Probeer hem even een galopsprongetje te laten maken en neem dan weer gas terug; vaak gaan ze dan wel netjes in draf.
Galop is de springerige rengang. Wanneer je overijverig  door de ring holt met een opgewonden hond, kan hij in galop gaan. Even wat rustiger aan doen.
Draf is de gang waarbij de linker voor- en rechter achterpoot tegelijk naar voren gaan, en dan de rechter voor- en linker achterpoot. Van opzij zie je de voor- en achterpoot aan een kant steeds naar elkaar toekomen en dan weer uit elkaar gaan.


Na het lopen gaat de keurmeester het verslag dicteren aan de schrijver. Daarbij moet de hond wel goed in beeld blijven. Blijf op een paar passen afstand van de keurmeester staan en zorg dat je hond netjes en alert staat.

 

 

 

Is alles genoteerd, dan sluit je achter aan in de rij en de volgende is aan de beurt.

Als alle honden in de klas zijn gekeurd, wordt de beste aangewezen. Vaak loopt de hele klas hiervoor nog eens een rondje.
Er worden bordjes 1 t/m 4 neergezet. De honden die daarbuiten vallen, mogen de ring verlaten. Dan wordt er aangewezen: plaats 4, plaats 3, plaats 2...... en we hebben een winnaar bij bordje 1!

 

 
Wie zou het gaan worden.....?



Nog een paar dingen om aan te denken:

* Laat je hond regelmatig even uit. Op zo'n drukke dag met andere honden moeten ze meestal wat vaker plassen. Je hond zal zich prettiger voelen en rustiger zijn als hij zijn behoefte heeft kunnen doen.

* Breng je hond in de ring voor aan een halsband, niet aan een tuig. Zo heeft de keurmeester beter zicht op de hond.

* Een snoepje om je hond alert te houden of te belonen kan best, maar laat hem in de ring niet continu eten. Zorg ook dat hij niet teveel omhoog kijkt naar het snoepje, dat is geen voordelige stand.


Of je nu wint of niet, je hebt in elk geval meegedaan en dat is al een boeiende ervaring op zich. Veel plezier!

 

Tekst en foto's: Pauline van Vliet (foto gebit tonen: P. Stove)

 

 

Terug naar pagina 'meer'

 

Terug naar hoofdpagina