Streepjes in zwart-wit

logboek 2014 van het Fotoarchief Hollandse Herdershonden.

JANUARI

Niks.

FEBRUARI

Twee keer in de doka gestaan (reken daar ca. een hele middag per keer voor); stapel foto's gesneden en genummerd.
Ook een afspraak gemaakt om oude foto's over te gaan fotograferen, maar dat moet nog even uitgesteld worden, want....

MAART

begint met griep, dus ik kan even niks en moet daarna nog een poosje rustig aan doen. Twee middagen afdrukken, en de rijen albums in de kasten dijen weer een beetje verder uit.

APRIL

Twee keer in de doka, en de albums groeien verder.

Flink wat foto's gemaakt op een van de grote happenings van het jaar: de NHC-nestendag!  Dicht bij huis, op de grens van Utrecht en Maarssen, een half uur fietsen hier vandaan. Mede dankzij een paar attente ringmeesters zijn de meeste honden langs geweest in de fotohoek. Jammer genoeg een lang- en een korthaarnest (bijna) in zijn geheel gemist.

Ook op de foto: het in Leusden geboren ruw- x korthaarnest, 7 weken oud. Leuke hondjes! Helaas "wegens overlegperikelen" geen stamboom voor deze variëteitskruising, maar wie weet zijn er later nog kansen om ze ergens aan te laten keuren voor opname in een stamboekbijlage. Laten we het hopen, de ruwhaar kan een beetje vers bloed wel gebruiken.
Ik ga naar huis met meer fotospullen dan waarmee ik gekomen ben. "Jij gebruikt nog analoog? Misschien kun je hier iets mee? Heb ik gekregen van een vriend, maar ik gebruik het eigenlijk niet." Een Praktica-camera met een stel lenzen in een leren tas. Ooit, nog niet eens zo heel lang geleden, was zo'n set wel een paar honderd euro waard. Nu gaat het voor niks van hand tot hand. "Als jij er niets mee kunt, mag je het in de vuilnisbak gooien wat mij betreft." Nou nee, da's toch zonde. Ik zal wel eens zien.

MEI

Twee keer afgedrukt. Albums groeien.

Naar het africhtings-WK in Hoogkerk, tegen de stad Groningen aan. Altijd leuk en inspirerend om te zien hoe andere mensen met hun hond bezig zijn. Het hoost van de regen, maar beide dagen is het aan het eind van de middag nog even min of meer droog zodat ik wat honden kan laten poseren op het weggetje naast het terrein. Veel honden uit het buitenland, die ik verder niet zo gauw meer tegen zal komen.

Het weekend daarop naar Almere. Daar is de clubdag van de VVHH. Twee nesten jonge honden grotendeels aanwezig, en verder nog diverse honden, allemaal korthaar. Alles op de kiek, voor zover ik ze nog niet had. In alle opzichten een geslaagde middag.

Het weekend daarop naar Vlissingen. Mijn eigen hond Zorro mag deze keer mee. De bewoonster van het huis is in februari overleden, maar ik heb haar kinderen nog kunnen bereiken en word nu door hen vriendelijk ontvangen. Hun grote familiealbum bevat o.a. foto's van hun ruwhaarteef, geboren in 1960, het nest pups dat zij heeft gehad en haar zoon die ze gehouden hebben. Tot mijn verrassing blijkt het nest uit 8 hondjes te hebben bestaan. In het stamboek staan er maar 5; blijkbaar zijn er enkele zonder stamboom verkocht. Aan de foto's te zien zijn moeder en zoon gewaardeerde gezinsleden geweest! Ik fotografeer de hondenfoto's over en maak er daarna met Zorro nog een dagje Vlissingen van.

Het weekend daarop gaat de reis naar Apeldoorn. Daar is een aankeuring van de VVHH, bestaande uit gedragstest en exterieurkeuring. Altijd wel interessant om te zien. Er doet een hond mee die nog niet in het archief voorkomt, deze gaat op de foto.

JUNI

Vijf keer in de doka. Eigenlijk zou het iedere maand zo vaak moeten, om de achterstand in het afdrukken sneller weg te werken. Maar dat komt er niet altijd van. Twee keer is wel het minimum.

Eén keer op pad om foto's te maken, en daarvoor hoef ik niet ver van huis: dat is weer op het terrein van de URV (Utrechtse Rashonden Vereniging) op de grens van Utrecht en Maarssen. Deze keer is het de clubmatch van de NHC. Geen heel grootschalig gebeuren dit jaar, en een deel van de honden die meedoen heb ik al. Ruim drie filmpjes volgeschoten, en weer een paar mensen verblijd met nabestellingen.

JULI

Een keer in de doka.

Met de trein naar Hoogeveen, stukje fietsen en op bezoek bij een korthaarreu. "Wat een kleintje" is mijn eerste gedachte als de hond me tegemoet komt op het erf, maar dat blijkt de stamboomloze teef van mevrouws zwager te zijn, die in het huis ernaast woont. Fijne hond, waaks en steeds in de buurt van de baas. Ik maak van haar ook een paar foto's. Haar baas is aardig thuis in namen van korthaarfokkers en -eigenaren in de buurt: "Ken je die? En ben je daar al geweest?" De familie heeft ook al meer dan 30 jaar kortharen, zowel met als zonder stamboom.
De reu is een knappe hond, die eventueel wel mag dekken als daar interesse voor is. Ik geef het door aan een fokster, wie weet. (Toevoeging achteraf: wel geprobeerd, niet gelukt.)
Zwager had trouwens ook nog een foto van zijn vorige hond, met stamboom, aan de muur hangen. Foto van de foto gemaakt en dat is weer een erbij voor het archief.

De week daarop nog verder naar het noorden: Winsum, boven Groningen. Weer een korthaar, een oom van de Drentse reu. Grote hond, donkergestroomd, vriendelijk gedrag en de mensen zijn er blij mee. "Als we geweten hadden dat het zo leuk is om een hond te hebben waren we er eerder aan begonnen!"

De in april gekregen Praktica-set doneer ik aan het fotowinkeltje met aangrenzende fotoclub, waar ik mijn filmpjes laat ontwikkelen. Om zelf te gebruiken houd ik het bij de Yashica's. Via Marktplaats koop ik er nog een lens bij; 25 euro maar, en daarvoor krijg je dan een hele set van camera + lenzen in tas. Dat is het retourtje Oss wel waard.

De Franse internetwinkel waar ik vorig jaar al een flinke bestelling aan fotopapier heb afgenomen, heeft de doosjes 9 x 13 nu nog goedkoper in de aanbieding. Maar weer een doos vol besteld. Dit formaat kun je niet (meer) bij iedere winkel krijgen, terwijl het mijn standaardformaat is voor in de albums. Gezien de fikse korting die ze nu geven, is het blijkbaar nog maar weinig gevraagd?

Naar De Rijp, even voorbij Purmerend, bij een nest kortharen op bezoek. Uniform nest van mooi type, vriendelijke hondjes die rustig-geïnteresseerd op Zorro reageren. Het is duidelijk niet de eeste vreemde hond die ze ontmoeten. Het enige reutje in het nest volgt hem aandachtig en is graag bij hem in de buurt.
Ze poseren een voor een aan het lijntje. Arme Zorro, het piepspeeltje om ze mee te lokken is niet voor hem. Na afloop maar gauw met hem gaan wandelen, wat in het dorp rondgekeken en weer naar huis.


AUGUSTUS

Drie keer in de doka.

Geen uitstapjes deze maand, ik heb aan mijn volle werkweek (collega op vakantie) wel genoeg. Mijn eigen hond moet daarbij ook niet te kort komen.

Weer eens een stukje in het NHC-clubblad geschreven over het archief. Helaas, net als de vorige keren, geen enkele reactie.
Je zou toch denken dat in een club van 600 a 700 rasliefhebbers er nu en dan eens iemand geïnteresseerd genoeg is om eens een kijkje te nemen. Dat valt nogal tegen. Voor het ras is zo'n gebrek aan interesse niet goed.

SEPTEMBER

Twee keer in de doka.

Een vol weekend aan het begin van de maand. Eerst zaterdag de tweede NHC-nestendag van het jaar, weer op het bekende terrein in Utrecht.
Zondag verder van huis: de Ruwhaarfandag in Linde, vlak bij Dedemsvaart. Diverse honden gekiekt en op de terugweg naar de bushalte nog een oude korthaar in een voortuin gespot! Ook deze hond gaat op de foto.

Twee weken later houdt de Franse rasvereniging haar grote clubweekend in St. Martin du Tertre. Dat is dan meteen mijn vakantie, met een dag extra om de nabijgelegen stad (Sens) te bekijken.

OKTOBER

Geen dokawerk, wel foto's gesneden, genummerd, ingeplakt.... albums groeien.

NOVEMBER

Een keer in de doka. Ben nu aan een hele rij kleurenfilms toe, die zijn door de centrale al afgedrukt (zwart-wit doe ik zelf). Albums groeien.

DECEMBER

In het begin van de maand nog wat opgeruimd en ingeplakt, en daarna een paar weken 'rust' vanwege de kersthectiek op mijn werk. Ik werk in een postsorteercentrum en ook dit jaar gaan er weer vele kerstkaarten op de bus.
Tot in 2015!

 

verder naar 2015

 

Terug naar fotologboek

 

Terug naar hoofdpagina