Streepjes in zwart-wit

logboek 2015 van het Fotoarchief Hollandse Herdershonden.

 

JANUARI

Wat opgeruimd en ingeplakt. Niet spectaculair maar moet wel gebeuren.


FEBRUARI

Drie keer in de doka. Foto's gearchiveerd.


MAART

Twee keer in de doka. Foto's gearchiveerd.


APRIL

Vier keer in de doka.

Twee keer er op uit: eerst half april de voorjaarsnestendag van de NHC, op een half uurtje fietsen hiervandaan. Bijna alle honden staan er op, een enkele gemist.
Eind van de maand op pad voor een langere trip, die meteen vakantie is: naar Zweden voor het IPO-kampioenschap in Falkenberg. Een tweedaagse treinreis met halverwege overnachting in Hamburg.


MEI

Het WK IPO begint. De wedstrijd is het bekijken waard, en tussendoor sta ik op het parkeerterrein van alles te portretteren voor in het archief. Dat zijn er na afloop van het weekend weer ruim 45 nieuwe bij.

Op de laatste dag van de maand met de trein naar Almere, vouwfiets en eigen hond (Zorro) mee, en fietstochtje gemaakt naar de clubdag van de VVHH. Tussen de regendruppels door toch nog wat foto's kunnen maken. Een 9 maanden oud nest is in z'n geheel aanwezig. Zorro kan ik gelukkig in een overdekt hoekje parkeren zodat ik m'n handen vrij heb. Hij gedraagt zich best netjes.

Drie keer in de doka en aan het archief gewerkt.


JUNI

Naar Den Haag, foto's maken van een korthaarreu die een nieuwe baas zoekt. Twee camera's mee: de gewone en de digitale, zodat er ook meteen wat op internet gezet kan worden. Ik had hem als puppy al eens gezien, leuk om nu te zien wat er van hem geworden is. Lieve hond, die uiteindelijk niet weg hoeft maar bij zijn opvangbazen mag blijven (maar dat besluit komt later pas).

Bezoek! Twee zussen uit Finland, die in Utrecht zijn voor de NHC-clubmatch en er een weekendprogramma van maken. Ruwhaar- en langhaaralbums worden aandachtig bekeken. Natuurlijk is het veel te veel om allemaal in je op te nemen in een paar uurtjes. "Wat gaaf is dit, als we weer in Nederland zijn komen we hier nog eens langs!"

Clubmatch van de NHC, op het bekende terrein in Utrecht. Altijd weer goed om te oogsten voor het archief. Er zijn ook diverse ruwharen uit Finland aanwezig.

Met de trein naar Zwolle, fietsje mee, en naar de tweede editie van de Nederlandse Hondenrassen-tentoonstelling. Die is in de openlucht, en het is de afgelopen dagen regenachtig weer geweest. De rubber laarzen waren achteraf niet nodig maar je weet maar nooit. Ruim 2 filmpjes vol met oude bekenden en nieuwe aanwas.

Drie keer in de doka en aan het archief gewerkt: negatieven nummeren en opbergen; foto's snijden, nummeren, inschrijven in de catalogus, foto's in de albums en van nieuwe nesten de stamboom erbij.


JULI

Drie keer in de doka en aan het archief gewerkt.


AUGUSTUS

Drie keer in de doka en aan het archief gewerkt. De achterstand uit mijn dipperiode wordt gaandeweg kleiner en het archief groeit....

Die dipperiode, hoe kwam dat nu zo. Toen ik aan het archief begon, in de jaren '80, verwachtte ik heel vanzelfsprekend dat er enige samenwerking tot stand zou komen met geïnteresseerde fokkers en de fokkerijcommissie. Die zouden wel blij zijn als er eenmaal een archief was waar ze gebruik van konden maken. Daarnaast natuurlijk ook de mensen die een opleiding tot keurmeester voor het ras doen, of zich gewoon wat willen inlezen.
Op een doodenkele uitzondering na is dat niet gebeurd, mensen bestellen alleen de foto's die ik van hun hond gemaakt heb en dat is het dan.
Na ruim twintig jaar zo "voor niets" bezig te zijn geweest, kon ik het niet meer opbrengen om er nog net zoveel energie in te blijven steken. Ik bleef wel foto's maken op clubdagen, met de gedachte dat ik er spijt van zou krijgen als ik dat ook niet meer deed, maar verder ging de boel in de kast. En mailtjes van mensen die voor de derde keer vroegen waar de foto's van hun hond nou bleven klikte ik weg want die kon ik echt niet meer zien.
Na verloop van tijd had ik een stapel van bijna 6 jaar foto's en negatieven in de kast om nog te verwerken. Daar werd ik ook niet gelukkiger van.... tijd om weer aan de slag te gaan na deze periode van semi-afwezigheid.
Op zich is het natuurlijk prima als mensen foto's van hun hond bestellen. Ik vind dat ook leuk om te doen; zo kan ik de foto's ook eens op wat groter formaat maken dan voor in de albums, men is er blij mee en de vergoeding voor de nabestellingen draagt bij in de kosten voor het archief. Allemaal positief dus!
Maar aan de andere kant: als een hele vereniging tot behoud van de Hollandse herder, 700 man sterk, op de aanwezigheid van een fotoarchief van het ras alléén maar weet te reageren met "o ja, daar kun je foto's van je hond bestellen".... is dat normaal?

Maar goed, aan de slag maar weer. Nieuwe dag, nieuwe kansen, voorwaarts.


SEPTEMBER

Wat een luxe, nog twee keer op vakantie. Beide keren weliswaar niet al te lang, maar toch. Natuurlijk allebei gekoppeld aan een evenement met honden.
   Eerst een weekendje Oslo, met op zondag een bezoek aan de Europese Hondententoonstelling in het nabij gelegen Lillestrøm. De Hollandse herders zijn al vroeg aan de beurt en helaas zijn er een paar alweer verdwenen voordat ik de eigenaars kan vragen of ze even willen poseren. Toch nog tien honden op de kiek.
   Twee weken later gaat de reis naar Frankrijk. Daar houdt de Franse rasvereniging haar clubweekend, op hetzelfde terrein als vorig jaar, in het dorp St. Martin du Tertre bij Sens aan de Yonne. Zaterdag naar de gedragstesten gekeken en met het digitaaltje een paar stukjes gefilmd. Zondag fotodag, bijna alle honden die ik van de vorige jaren nog niet had staan erop. Dat is weer zo'n 45 nieuwe.
   In het tussenliggende weekend is er ook weer genoeg te doen: dan is de najaarsnestendag van de NHC, aan de rand van Utrecht dus dat is niet ver. Hele dag bezig geweest, jammer genoeg toch een paar gemist, maar bijna alles staat erop.

Op internet ontdekt dat een fotowinkel in Maastricht ruim gesorteerd is in zwart-wit films, ook het goedkope Tsjechische merk Fomapan, dat ik de laatste tijd meestal gebruik. Dat is handig als alternatief voor de webwinkel waar ik ze tot nu toe besteld heb, voor als die even wat minder voorraad heeft of als ik ze snel wil hebben. Ik ga er met Zorro naartoe (lang leve de OV-jaarkaart) en koop 30 rolletjes, dan kan ik even voort.

Drie keer in de doka en aan het archief gewerkt.


OKTOBER

In Nunspeet is in het museum een tentoonstelling van schilderijen met schaapskudden. Natuurlijk staan daar ook hondjes op. Er mag gelukkig gefotografeerd worden, mits zonder flits, dus ik doe mijn best met wat langere belichtingstijden.

Een keer in de doka, en verder tijd besteed aan andere zaken.


NOVEMBER

Foto's gemaakt van een langhaar, van mensen die ook op de NHC-vergadering in Woudenberg waren.

Voor die vergadering heb ik deze maand aardig wat uren gemaakt, waardoor het fotowerk is blijven liggen. Achteraf voor niets, zo blijkt: heeft een meerderheid van de leden nu echt de flauwe machtsspelletjes niet door...?  Niet teveel energie meer in steken dan maar, en die liever besteden aan wat ik wel zelf kan doen. De NHC-leden stemden tegen serieus beheer van hun eigen clubarchief. Des te meer reden om te zorgen dat er dan wel een neutraal rasarchief is.

Vraag me wel eens af wie dit dan later allemaal van mij kan erven. De rasvereniging lijkt daar niet de aangewezen instantie voor. Een verantwoordelijke particuliere eigenaar lijkt me sowieso beter dan een club waar steeds verloop is. Iemand in het buitenland misschien?


DECEMBER

Een keer in de doka, en verder kerstdrukte op mijn werk.

Op de laatste dag van het jaar nog bezoek, van een meneer uit Brabant en zijn dochter. Hij heeft vroeger kortharen gefokt en wil wel eens zien wat ik aan foto's uit die tijd heb. Leuke ochtend met verhalen van vroeger. Ze hebben wat foto's meegenomen die ik overfotografeer. Op aanraden van zijn mentor in de fokkerij kregen de pups rundergehakt "en zelf aten we verse worst van het varken! Maar de pups moesten het beste krijgen." Ze zien er op de foto's ook wel uit als Hollands welvaren.

 

 

door naar 2016

 

Terug naar fotologboek

 

Terug naar hoofdpagina