Streepjes in zwart-wit

logboek 2016 van het Fotoarchief Hollandse Herdershonden.

 

JANUARI

Twee keer in de doka, en foto's gesneden / genummerd / ingeschreven / ingeplakt


FEBRUARI

Zes keer in de doka, het moet maar eens wat opschieten.


MAART

Naar Soest, waar een groepswandeling plaatsvindt in de Soester duinen. Zonder hond meegelopen en na afloop een paar honden op de foto. Dat is alvast voorwerk voor de komende nestendag.

Vijf keer afgedrukt. Plus uiteraard het verdere archiveren.


APRIL

Nestendag van de NHC, aan de rand van Utrecht dus ik kan er op de fiets naartoe. Vlot verlopen, het merendeel op de foto, helaas een paar honden gemist.

Vier keer in de doka.


MEI

Op vakantie naar TsjechiŽ. Natuurlijk niet 'zomaar', maar in verbinding met een hondenevenement. Dat is het hondensportweekend van de World Dutch Shepherd Federation, met wedstrijden in IPO, gehoorzaamheid en behendigheid. Ik verdeel mijn tijd weer tussen wedstrijd kijken en foto's maken. Al met al een stuk of 60 honden op de foto, uit diverse landen en in leeftijd variŽrend van 4 maanden tot 10 jaar. Leuke jonge honden van Tsjechische fok gezien.
De dag na het evenement een uitstapje naar Praag, voor een bezoek aan een fotowinkel om wat papier van het merk Foma te kopen. Dat is een Tsjechisch merk waar ik al jaren de filmpjes van gebruik. Nu ook eens het papier uitproberen. De winkel heeft een behoorlijke stapel papier om uit te kiezen, dat ben ik in de Nederlandse winkels niet meer gewend.
Praag is trouwens een mooie stad, maar met zoveel toeristen en souvenirwinkels dat het stadje KolŪn, waar het evenement was, me beter beviel.

Vier keer in de doka gewerkt deze maand.

 

 

 

schoonspoelen aan het eind van de afdruksessie

 

 

 

 

 


JUNI

Clubdag van de VVHH in Almere. Grote opkomst deze keer! Vanwege het warme weer stelt iedereen in de keuringsring zich in de schaduwstrook op, dat is niet het meest handig met foto's maken maar ik weet er van iedere hond toch wat op te krijgen.

Met de trein naar Driebergen, een stukje fietsen en dan op bezoek bij een mevrouw die vroeger ruwharen heeft gehad. Veel van de hondenfoto's uit die tijd heeft ze al niet meer. Wel nog wat leuke plaatjes van de honden spelend bij de sloot ("ze waren onherkenbaar als ze daaruit kwamen") en in gespannen afwachting van de bal, die op de volgende foto geland is. De simpele goede dingen in een hondenleven....

Vijf keer in de doka gewerkt.


JULI

De maand begint met bezoek aan het archief. Een Zwitserse fokster, in Nederland voor de NHC-clubmatch, samen met nog iemand uit Nederland. Eerst bekijken ze wat van de alleroudste plaatjes, en dan worden de nieuwere albums doorgenomen of er nog wat van interesse voor de fokkerij bij zit. De eerste in dertig jaar tijd die dat eens komt doen!  "O, deze is wel leuk..... ach, die is inmiddels al 12 jaar...." Om maar niet te spreken van de honden die ondertussen al niet meer leven. Tja, dat krijg je als men over het algemeen het archief 'niet leuk' vindt en er niks mee wil. Aan die mentaliteit is de huidige kleine genenpool van het ras mede te danken.
Maar goed, deze mevrouw is wel geÔnteresseerd en maakt aantekeningen. Kan helaas niet lang blijven.

De volgende dag de clubmatch, op de bekende plek aan de rand van Utrecht. Al rondlopend over het terrein weet ik aardig wat te oogsten. De meeste honden die ik nog niet had staan erop.

De voorraad papier die ik twee jaar geleden uit Frankrijk heb laten komen, begint aardig te slinken. Op Ebay vind ik een paar mooie aanbiedingen van papier in klein formaat; ťťn merk dat ik al ken en dat me goed bevalt, en twee nieuwe om eens uit te proberen. Zo krijgt een mens nog eens post: pakketten uit KroatiŽ, Duitsland en ItaliŽ arriveren. Ik kan weer even voort.

Eťn keer afgedrukt deze maand.


AUGUSTUS

Naar Wehl, waar een ouder echtpaar woont dat vroeger kortharen heeft gehad en gefokt. Ze hebben een album vol foto's van de honden, en ook een map met stambomen en andere papieren. "Neem het maar mee. Als wij ooit kleiner moeten gaan wonen, waar blijft het dan?".
Dan ben ik hier gelukkig nog op tijd. Een tijdje geleden heb ik een ander oud fokkersechtpaar gebeld, dat al het een en ander had weggegooid toen ze naar een seniorenflat verhuisden.
Er staan helaas geen namen bij de foto's; ik ga ze thuis maar eens voorzichtig loshalen om te kijken of er wat op de achterkant staat.  Tip voor de mensen die nu een album van hun honden en fokprodukten aanleggen: schrijf er meteen bij welke hond het is en van wanneer de foto is. Ervaring leert namelijk dat je dat als tachtigplusser niet meer allemaal uit je hoofd weet op te lepelen...

Drie keer afgedrukt.


SEPTEMBER

Drie weekends achter elkaar een Hollandse herder-evenement.  Eerst de najaars-nestendag van de NHC, op het bekende terrein aan de rand van Utrecht. Vlot verlopen en bijna alles staat erop.

Zes dagen later de tweejaarlijkse Ruwhaarfandag, deze keer op het terrein van een africhtingsclub in Heelweg, bij Varsseveld. Zorro mag mee. Hij krijgt een rustig hoekje in het clubgebouw om te liggen, terwijl ik het terrein afstruin op zoek naar nieuwe aanwinsten voor het archief.  Tussendoor gekeken naar demonstraties en workshops van o.a. schapenhoeden en pakwerk. Leuke dag.

Daarna een paar dagen op vakantie naar Frankrijk…. juist ja, voor het clubweekend van de Franse rasvereniging, want dat wil ik als het even kan niet missen. In Frankrijk zijn de laatste jaren diverse bijlagehonden uit KNPV-lijnen gebruikt. Het is interessant om te zien hoe dit zich ontwikkelt.

Drie keer afgedrukt.

OKTOBER

“Ga je dat nou allemaal afdrukken?” vraagt de mevrouw van de fotowinkel, als ik de 14 ontwikkelde filmpjes van september kom ophalen. Ja natuurlijk, waarvoor maak ik ze anders.

Ik zit me al het hele jaar schuldig te voelen dat ik zo weinig huisbezoeken doe. Maar als ik de dit jaar volgeschoten rolletjes tel, kom ik al op 39, wat een nette jaaroogst is. En dan heb ik het album uit Wehl nog niet eens op negatief gezet.
Vroeger waren er ook geen grote rasevenementen naast de NHC-dagen. Dit jaar heb ik er vier bezocht, en er waren er nog meer, door heel Europa…..

In het NHC-clubblad weer over het archief geschreven, wederom geen reactie.

Naar de bibliotheek van de Raad van Beheer in Amsterdam, verder met oude catalogi doornemen. Het is boeiende lectuur, niet alleen vanwege de Hollandse herders. lees maar

Twee keer afgedrukt.


In november en december wegens andere bezigheden en drukte op het werk niets aan de fotografie gedaan.
Wordt vervolgd in 2017!

 

door naar 2017

 

Terug naar fotologboek

 

Terug naar hoofdpagina