FOTOARCHIEF HOLLANDSE HERDERSHONDEN

Poseren

"Welkom in de studio!" De meeste mensen reageren wat lacherig wanneer ik dit zeg. Dat is wel begrijpelijk, aangezien de 'studio' doorgaans een stoepje voor een schuur is, of een hoekje van een parkeerterrein. Een rustige plek met een vlakke ondergrond is echter alles wat nodig is om een paar nette foto's van een hond te maken, die een goed beeld van hem/haar geven in het rasarchief.
Meer over het fotoarchief is te lezen op www.hollanderhuis.nl/doka.htm .
Hieronder een stukje uitleg over het poseren voor de foto's.

De handigste manier om een hond mooi te laten staan, is met 2 personen erbij: de een houdt hem aan de riem, de ander loopt een eindje weg en roept de hond.
Veel mensen hebben hun hond geleerd om op commando te blijven staan. Dat kn goed uitpakken, maar vaak levert het een wat te 'gedwongen' beeld op.
Een hond in heel korte tijd fotografisch vastleggen op een manier die hem recht doet en het beste laat uitkomen - dat is de uitdaging die ik elke keer weer met plezier aanga.

Om het verschil in houding te laten zien, twee plaatjes van dezelfde hond.

Eerst braaf staand op commando van de baas, die vlakbij is blijven staan:

 

en dan zonder commando's attent staand, met aandacht voor de baas, die van grotere afstand haar aandacht trekt:

 

Het verschil in allure is wel te zien, toch?

Een voordeel van staan zonder commando's is ook, dat de hond zichzelf kan corrigeren als hij nier helemaal goed staat. Bij een commando 'Blijf' staat de hond nog wel eens in een ietwat scheve positie, en durft dan niet beter te gaan staan - dan overtreedt hij immers het commando....


Na het zijaanzicht komt ook nog de voorkant van de hond in beeld. Of hij daarbij liever staat of zit, maakt niet uit.

                         

 

Tips voor degene die de hond vasthoudt:
- rustig blijven staan
- let er op dat er geen lus of uiteinde van de riem in beeld bungelt
- geen lokgeluidjes e.d. maken, dan kijkt de hond om naar jou of draait zijn oren jouw kant op. Zijn aandacht moet voor de persoon vr hem zijn.

Tips voor degene die de hond roept:
- houd de aandacht van de hond vast, maak het een beetje spannend. Blijf in beweging.
- loop gerust een flink eind door. Veel honden gaan pas serieus opkijken en een mooie houding aannemen als je echt een eind weg bent.   Vaak is er dan ook een omslagpunt qua gedrag te zien, honden die zich eerst druk maakten vallen dan stil.

 

Tegenwoordig zijn tuigen voor honden erg populair, maar voor foto's in het rasarchief is dat wat minder. Ook de keurmeester op een show of clubdag krijgt een beter beeld van je hond als deze een halsband draagt ipv een tuig. Neem naar een keuring / nestendag een halsband mee of maak even een sliplus van de riem. Voor de foto heb ik eventueel wat te leen.

 

Heb je nog vragen, stuur een mail: pq@lombok.nl (Pauline van Vliet)

 

 

terug naar fotoportaal

Terug naar hoofdpagina