Fotoarchief Hollandse Herdershonden

 

sinds 1984

 

omdat het ras een archief verdient!

 

 

 

 

In 1984 begonnen met foto's van een paar familieleden van mijn eigen hond, en enkele bezoeken aan NHC-clubdagen. Eigenlijk was dat al in 1983, maar ik heb het jaar dat ik er een betere camera voor aanschafte als startjaar aangehouden.
Al vanaf kort na de oprichting in 1898 is in de rasvereniging (NHC) nu en dan sprake van de wenselijkheid om een fotoarchief aan te leggen. Daar is enkele keren een begin mee gemaakt, maar na enige tijd lag het dan weer stil. Dat zal wel komen door het verloop van (bestuurs) leden binnen de club, en ook zal er bij de overdracht van goederen soms verwarring ontstaan zijn of een en ander nu van de club was of iemands persoonlijke eigendom. Daar is niet altijd een goede registratie van geweest (en nu nog steeds niet).

Men kan dus wel zeggen dat ik in 1984 met 80 jaar achterstand begonnen ben.
Natuurlijk is dat niet zomaar eventjes in te halen. Maar met de nodige volharding kom je een eind!
Dank zij de vele mensen die hun hond op een clubdag of ander evenement voor me laten poseren, waar ik bij langs kan komen om de hond op de kiek te zetten, of die in hun familiealbum naar foto's van vroeger hebben gezocht, is het handjevol foto's uit de begintijd anno 2021 uitgegroeid tot een collectie van ca. 30.000 foto's met bijbehorende stambomen. Dat mag gerust 'het fotoarchief van het ras' genoemd worden.

- Is het dan nu klaar?
Nee, nog lang niet. Allereerst is het natuurlijk nooit 'klaar' zolang er nog nieuwe honden geboren worden. Gelukkig is dat nog steeds het geval!
En verder is er nog steeds veel te doen op het gebied van het achterhalen en overfotograferen van oude foto's. Zoals al gezegd.... 80 jaar achterstand werk je niet op een achternamiddag weg.

- Van wie is het archief dan?
Van mij. Dat wil zeggen: ik ben de eigenaar/beheerder.  Maar dat is eigenlijk niet zo'n ter zake doende vraag.  Een veel belangrijker vraag is....

- Voor wie is het archief bedoeld?
Voor iedereen die zijn kennis van het ras wil verrijken. Dat kunnen fokkers zijn, fokadviescommissieleden, keurmeesters, en mensen die dat willen worden. En natuurlijk iedereen die gewoon wel eens wat meer van de Hollandse herder wil weten, zonder meteen een officiële functie te hoeven bekleden.

- Gaat het echt alleen maar om foto's?
Oude bronnen (boeken, documenten etc) horen er ook bij. Ook op dit gebied is nog het nodige werk te verrichten. Er is veel dat helaas niet binnen de NHC bewaard is gebleven, o.a. door gebrek aan belangstelling van de leden.
Vandaar dat ik het nu onder eigen vlag doe. Hopelijk dient zich een opvolger aan tegen de tijd dat ik er te oud voor word (maar dat duurt nog wel eventjes).

- En hoe kunnen we dat dan allemaal zien?
Door er naartoe te gaan natuurlijk! Dat is het hele idee van een rasarchief: een centrale bewaarplaats van foto's en documenten waar iedereen terecht kan.

- Zijn er vaste openingstijden?
Nee, want dan zou ik op die dagen 'huisarrest' hebben terwijl er wellicht niemand komt. Dat is niet zo handig. Je kunt bellen of mailen om dag en tijdstip af te spreken. (Ervaring leert dat mensen meestal na 2 a 3 uur studie in het archief hun hoofd wel vol hebben zitten met informatie.)

Mailadres:  pq@lombok.nl en telefoon:  030-2963945 (Pauline van Vliet).
Het adres is Daendelsstraat 48 in Utrecht  (ruim 15 minuten lopen van centraal station).

Ook nu in coronatijden is het archief open, maar maximaal 1 bezoeker tegelijk en daarna enige dagen tussenruimte tot de volgende afspraak.

- En als ik nou alleen maar naar de foto's van mijn eigen hond benieuwd ben?

Foto's van je hond zijn desgewenst te bestellen, voor € 0,70 per stuk (10 x 15 cm) + de portokosten. Afhankelijk van het negatief zijn ook grotere formaten mogelijk: 13 x 18 cm voor € 1, 50 en 18 x 24 cm voor € 2,50.
Let wel, het gaat hier om een bijdrage voor materiaalkosten. Het hele archief komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen. Door foto's te bestellen help je mee om de kosten ervan te dragen. Verder krijg ik geen vergoeding hiervoor.

 

Heb je verder nog vragen, bel of mail. Je mag ook iets in het gastenboek van de site zetten, zie hoofdpagina.

Wat er komt kijken bij het opbouwen van zo'n archief is hier te lezen.

 

Je kunt meehelpen met het bouwen aan het archief door:

* je eigen hond te laten fotograferen, op een evenement of bij huisbezoek

* andere eigenaren op een evenement naar mij te verwijzen

* het aan mij te melden als je een evenement kent of organiseert, waar Hollandse herders komen die nog niet in het archief staan. Bijvoorbeeld een trainingsdag, een wedstrijd of een kennelreünie. Ik kom graag even langs om de betreffende honden op de foto te zetten. Hier zijn verder géén kosten aan verbonden, alleen indien men de foto's wil bestellen reken ik daar de gebruikelijke vergoeding voor.

* het aan mij te melden als je oude foto's hebt van honden van vroeger. Mogen ook huis-, tuin- en keukenkiekjes in het familiealbum zijn. Ik kom graag langs om ze over te fotograferen, of misschien kunnen we afspreken dat je ze ergens meeneemt zodat ik ze daar kan overfotograferen. (Liever geen scan toesturen, tenzij het echt niet anders gaat)

 

 


The place to visit for those who like to delve into the breed's history and study its different types, lines and pedigrees.
You’re welcome after appointment:
pq@lombok.nl The address is Daendelsstraat 48, Utrecht.

Photos of your dog can be ordered for € 0,70 per photo (10 x 15 cm) + postage. Larger prints may also be possible, depending on the negative: 13 x 18 cm for € 1,50 and 18 x 24 cm for € 2,50.
If you have any more questions, feel free to e-mail me. Or leave a message in the guest book, accessible from the main page.

 

Verdt et besøk hvis man vil vite mer om hollandsk gjeterhund. Rasens historie, forskjellige typer, avlslinjer og stamtavler.
Du er velkommen etter avtale:
pq@lombok.nl . Adressen er Daendelsstraat 48, Utrecht.

Bilder av din egen hund kan bestilles til € 0,70 stykket (10 x 15 cm) + porto. Større formater er også mulig, avhengig fra negativet: 13 x 18 cm = € 1,50 og 18 x 24 cm = € 2,50.
Er det noe mer du lurer på, gjerne send e-post. Eller skriv noe i gjesteboken, tilgjengelig fra hovedsiden.


 

 

   

Terug naar hoofdpagina (= back to main page / tilbake til hovedsiden )

Back to the English section

Tilbake til Den norske siden