Logboek 2024 van het Fotoarchief Hollandse Herdershonden. 

 

 

 

februari  Daar zijn we weer. Er ontstaat zoetjesaan weer ruimte om meer met het archief bezig te zijn. Vanaf april krijg ik er structureel meer tijd voor. Gelukkig maar, want er is nog veel te doen.
Het archief bestaat dit jaar 40 jaar. Daarin is al heel wat werk verricht. Er is nog steeds veel te doen. Wil je reageren op iets wat je hier leest, meehelpen, of eens langskomen om een en ander te bekijken: laat het weten via pq@lombok.nl

Zie ook mijn facebookpagina https://www.facebook.com/pauline.vanvliet.39/


18 februari: de eerste portie nieuwe afdrukken is er.

 

20 februari:  

Ook hiermee valt heel wat te #werkenvoorhetarchief .
Niet dat er veel afbeeldingen in staan, maar wel geschreven informatie.
Het is de jaargang 1912 van een tijdschrift over diverse soorten huisdieren. Stond te koop op marktplaats. Ik was tegen iemand op aan het bieden die het ook graag wilde hebben. Hem ging het vooral om wat er over konijnen in stond. We zijn, met instemming van de verkoopster, samen tot een oplossing gekomen: ik kocht het boek, en zou voor hem alle konijnenzaken digitaal fotograferen en opsturen.
De afgelopen maand heb ik het al doorgenomen en de konijnkopij verstuurd. Nu opnieuw bij het begin beginnen en alles goed lezen.

Over honden staan er, naast algemene artikelen over voeding en verzorging, ook een rubriek 'kennelnieuws' en vele kleine advertenties in. In latere jaren is wel beweerd dat de Hollandse herder "gelukkig nooit een modehond" is geweest, maar anno 1912 was het wel een behoorlijk populair ras als je de advertentiepagina's zo ziet.

Ik ben nog in het eerste nummer van deze jaargang aan het lezen, en het heeft al een nieuw nest voor het afstammingsregister opgeleverd: 4-1 pups uit Koning x Spits, geboren 18-12-1911.   De reu Koning stond al in het register. Er waren tot dusver drie nesten van hem bekend. Dit is dan het vierde nest, en ik heb in het voorbijgaan al gezien dat hij in totaal misschien wel tien keer gedekt heeft, het was een populaire reu. Had een eigenaar die er flink mee aan de weg timmerde.
De moederhond Spits kan een nieuwe hond zijn, of misschien een van de diverse Spits-en die we al hadden. Ik heb haar nu nieuw ingevoerd bij de honden "geboren omstreeks 1909, afstamming onbekend" met de aantekening erbij dat zij de moeder van dit nest is. Misschien wordt later meer over haar duidelijk.
Het is al met al een boel priegelwerk maar wel mooi om het overzicht beetje bij beetje te zien groeien. Voor tips over oud spul dat te koop of ter inzage is houd ik me aanbevolen.
Afstammingsgegevens komen te staan op www.hollanderhuis.nl/stamboek.htm . Het verder lezen in deze bundel wordt nog even uitgesteld, wegens slijtage moet het eerst langs de boekbinder voor een opknapbeurt. 

 

april   

7 april: 2e editie van de renbaandag in Lelystad, oftewel de Hollandse Herder Racing Games. Wederom een sfeervolle dag, meerdere honden op de foto. Bij sommige mensen moet het idee even landen dat "foto's van je hond zijn te bestellen", alleen maar inhoudt dat je er aan mij om vraagt. Meer is het niet, er komt geen speciale bestelwebsite aan te pas.

13 april: nestendag van de NHC in Utrecht. Een wat grotere inschrijving dan vorige keren, dus van tevoren opgeroepen tot medewerking. Het is aardig gelukt, na afloop schreef ik dit:

Nestendag achter de rug......

Zo. Weer thuis. Ik heb een rooie kop van de zon en zit aan een biertje. Jinte heeft het ook niet slecht gehad, zij was "geadopteerd" door de mensen van de riemen- en tuigenkraam (Cooldogs) waar ze gezellig bij kon liggen en ondertussen alles in de gaten houden. Ligt nu op haar kleedje te dutten en zo te horen droomt ze ergens van.

Met even snel tellen in het notitieboekje kom ik op 62 gefotografeerde honden vandaag. Enkele ingeschreven honden waren niet aanwezig en komen een volgende keer; de vier honden die er wel waren maar die ik nu niet voor de lens kreeg, zie ik hopelijk ook nog bij een andere gelegenheid.
Het foto's maken zelf ging redelijk vlot. Iedereen die de hond heeft laten poseren: bedankt!

Het hele archief is te bekijken in Utrecht. Iets voor de mensen die zich wat uitgebreider in het ras willen verdiepen.
Foto's van je hond zijn tegen kostenvergoeding te bestellen. Bij het verwerken van de foto's is momenteel enige achterstand. De komende tijd heb ik weer meer tijd voor fotowerk, dus het komt goed. Vandaag heb ik weer twee mensen blij kunnen maken met een 'envelop met inhoud'.
Wanneer mensen alsnog oudere foto's willen bestellen (uit 2022 of eerder), laat het me dan even weten.
Pagina met informatie: www.hollanderhuis.nl/doka.htm 


mei

Nog geen 2 weken na de nestendag ging Jinte in pension en ik op reis naar Duitsland. Daar was een internationaal hondensporttoernooi speciaal voor de Hollanders. Ook hier ruim 60 honden op de foto, uit alle windstreken, tot Amerika aan toe. De stad Halle en omgeving biedt op zich al genoeg voor een vakantie, daar had ik nog wel wat meer van willen zien.
Net weer terug uit Duitsland en we konden naar Arnhem. Daar was de tentoonstelling voor de herders- en veedrijvershonden. Leuke middag gehad, een fraaie veteraan 2e van de show zien worden, en weer een paar honden erbij voor het archief.
Twee dagen later moesten we vroeg ons bed uit, om bijtijds in Drente te zijn. De gedragstestendag van de NHC leverde ook weer een vijftal nieuwe honden op.
Een week later nog een sessie gedragstesten, deze keer in Ermelo. Alle honden geslaagd en mijn fotomissie ook.
Tussendoor een keer naar de kynologische bibliotheek in Amsterdam geweest. Dat leverde weer een paar honden op voor het afstammingsoverzicht.


juni is ook rijk aan hondse evenementen. Het begon meteen op de eerste dag van de maand: de jaarlijkse clubdag van de VVHH, deze keer in Nijkerk. Vier nesten jonge(re) honden met ouders, en een aantal volwassen dieren. Bij elkaar ruim 40 honden, waarvan meer dan de helft nieuw voor het archief.

De week daarop ging Jinte weer in pension, en ik met de trein op pad voor een bliksembezoekje aan Zwitserland. 60 honden waren ingeschreven voor de clubmatch van de rasvereniging aldaar. Gezellige dag en veel nieuwe oogst voor het archief.

Weer een weekend verder: de Nederlandse rassen-tentoonstelling 'de Nationale' in Utrecht. De meeste honden stonden al op de foto, een paar nieuwe erbij.

 

  25 juni: Gisteren weer een middag zoet geweest en dit ligt dan tenslotte in de spoelbak (aka de badkamerwastafel).
Aangezien de papiervoorraad wel weer aangevuld mag worden, eens op internet rondgekeken. Van twee Engelse leveranciers waar ik in het verleden wel terecht kon, is de een gestopt en de ander heeft nu een beperkter assortiment. Verder wordt het allemaal duurder waar je bij staat.
Bij een Franse firma, waar ik al eerder wat besteld had, ben ik geslaagd met een partij Kentmere-papier in de aanbieding. Dat was vroeger een zelfstandig Engels merk en is nu de budgetlijn van Ilford. Het Ilford-papier zelf, wat we op deze digifoto zien, wordt zoetjesaan zo prijzig dat ik me afvraag of die zichzelf niet uit de markt aan het prijzen zijn. Toch nog maar twee pakjes van gekocht.
Ook nog de voorraad films aangevuld, een fles fixeer erbij, en inclusief transportkosten werd de rekening dan € 600. Hoppa!

29 juni: naar de tentoonstelling op Papendal, in het buitengebied van Arnhem. Drie nieuwe kortharen op de foto, alle drie van buitenlandse herkomst. Mijn eigen tuwhaar deed mee en heeft het netjes gedaan.
 

Terug naar fotoblog

 

Terug naar hoofdpagina